Stora röda maskinen

Frölunda skoningslösa direkt: Förstafemman är otroligt bra

HOCKEY

GÖTEBORG

En ny säsong men samma skoningslösa Frölunda.

Och likheterna med 80-talets röda giganter finns.

På oväntat håll.

- Jag kallades faktiskt för Makarov när jag började spela hockey, säger Oscar Ackeström och ler.

Foto: THOMAS JOHANSSON
MONSTERMASKINEN Årets säsong inleddes som den förra avslutades - med massiv dominans av svenska mästarna Frölunda.

Frölunda inledde säsongen på bästa möjliga vis. Efter en blixtrande inledning med 2-0 efter knappt fyra minuter måste Luleå undrat vad som kört över dom.

Dessutom hade Tomi Kallio fått ett mål tvivelaktigt bortdömt och hunnit missa en straff. Det var klasskillnad i början som skickar tankarna 20 år bakåt i tiden.

The Big Red Machine.

- Det är aldrig fel att bli jämförd med dom killarna och självklart smickrande men knappast riktigt rättvisande, säger Ackeström.

Som började spela hockey redan som fyraåring och anledningen till det smickrande smeknamnet var skridskoåkningen, som redan då var hans signum.

- Ja, det var farsan till en av mina lagkompisar som började kalla mig för Makarov lite på skoj när vi spelade i Bäcken, berättar Oscar.

Som inte kände av några premiärnerver trots alla förväntningar och nästa fullsatta läktare i Scandinavium.

"Grymt skönt"

- Jag har väl aldrig varit den nervösa typen direkt men det var ju grymt skönt att få vinna första matchen, säger Oscar Ackeström.

Och sättet man gjorde det på imponerade. En total urladdning som i princip varade ända till dess Luleå lyckades reducera drygt tolv minuter in på andra.

- Det är ju helt omöjligt att orka spela så intensivt i 60 minuter, säger Ackeström.

Gårdagens tvåmålsskytt Magnus Kahnberg föddes 1980 när Sovjets hockeylandslag var på väg att inleda en period utan motstycke i ishockeyhistorien, men han minns ändå Makarov, Krutov och Larionov mycket väl.

- Jag gillade Makarov bäst men det går ju inte att jämföra oss med det laget, vi är ju ljusår ifrån deras spel, säger Kahnberg.

Sovjetunionen vann tio VM-guld, två OS-guld och ett Canada Cup mellan 1978-90 och levde mycket på sin berömda förstafemma. Till skillnad från Frölunda som vuxit ut till ett brett lag med fyra fungerande formationer.

- Jag håller med. Förstafemman är ju otroligt bra men vi andra fungerar bra och det känns som att vi har ett ganska jämnt lag nu, säger Jonas Esbjörs

Veteraner vaknar till

Och några pånyttfödda veteraner. Peter Ström gör sin elfte säsong i Frölunda och i år spelar han med Frölundas två rookies Fredrik Johansson (nio matcher i fjol) och Louie Eriksson. Det har uppenbarligen gett Ström en kick. Han var briljant igår.

Dragkedjan gjorde tre mål och precis som i fjol verkar dom starka, och parkerade ofta i Luleås zon. Förmodligen med ett års träning i kroppen orkar dom bättre och kan bli ett ännu större utropstecken än i fjol.

Lika överlägsna som den ursprungliga röda maskinen blir man kanske aldrig men man har ändå sin egen Makarov.

Martin Strömberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM