Segervapnet: "Brynäsandan"

Gunnar Persson: Visst kände jag igen mig från förr

HOCKEY

GÄVLE

Kommer ni ihåg Brynäsandan?

Det var då när storheter som Tord Lundström, Lennart "Tigern" Johansson och Håkan Wickberg käkade taggtråd i stället för mjäkig sportdryck, vrålade i omklädningsrummet så motståndarna darrade - och brynäsarna vägrade att förlora.

Den är tillbaka.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
GAMLA TRICK BAKOM SEGERN Brynäs tog i går årets första seger i elitserien efter 3-1 hemma mot Djurgården. Kanske bidrog den nygamla "Brynäsandan" till segern. "Vi ställde oss i en tät ring, skrek en massa och sedan kände vi oss väldigt starka", säger Tommy Sjödin.

Åtminstone förberedelserna - den magiska ringen i omklädningsrummet.

Sportbladet kan avslöja att det var precis så Brynäs förberedde sig i går innan man gick ut och vann mot Djurgården med 3-1.

- Vi ställde oss i en tät ring, skrek en massa och sedan kände vi oss väldigt starka, säger Tommy Sjödin, 38 och elitseriens äldste spelare.

Spelarnas påhitt

Han liksom knyter ihop då och nu. Ett skakigt kval-Brynäs från i fjol hämtar nu kraften i historien som givit tolv SM-guld.

- Visst kände jag igen mig från förr, säger tränaren Gunnar Persson med tolv spelarsäsonger bakom sig.

- Det bästa var att det här påhittet var inget som kom från oss tränare utan från spelarna själva.

Ingen dokusåpa-kamera fångade förstås ögonblicket innan nedsläpp - Brynäs är ju inte så hett numera - men effekterna kunde nära 5 000 bevittna i Gavlerinken.

Brynäsarna liksom skrinnade ut på minnenas allé och djurgårdarna fick agera vissna höstträd i första ronden. 2-0 efter den första perioden var i underkant.

- Vi kände oss verkligt heta, sa Ove Molin, matchens artist som var på ett strålande humör.

Molin bakom målen

Från den magiska ringen lösgjorde han sig och hans irrationella cirklar var omöjliga att lista ut för motståndarna.

Ove Molin svarade dessutom för helt lysande passningsspel - han låg bakom båda de första målen.

- Det andra var riktigt grant, sa han.

Då vet ni som har järnkoll att det måste ha varit en läckerbit, för Molin pratar inte så ofta med stora bokstäver.

- Underbart att spela ihop med honom, betygsatte Mikael Lind, en av de många nygamla i Brynäs.

Efter sju säsonger i Timrå är han tillbaka i Gävle och i går var det inte bara treåriga dottern Linnea som jublade. Efter måltorkan i premiären tog det bara 111 sekunder för Mikael att göra mål och ge de tilltufsade Brynäsanhängarna hopp om en intressantare säsong.

Djurgården kom visserligen tillbaka men Brynäs höll undan. Den magiska ringens kraft var stor. Inte minst gällde det nye målvakten Markus Korhonen.

- Jag var inte speciellt orolig efter premiärförlusten mot HV då jag tyckte vi spelade bra men inte gjorde några mål. Nu gjorde vi det och vann, sa Markus som kan vara den säkra sista utpost som Brynäs så väl behöver. Han har nu räddat 56 av 58 skott under premiärveckan.

- Markus var lysande, sa tränaren Gunnar Persson och hans ögon lyste av lättnad och glädje.

En anda med anor från 60- och 70-talet

Lars-Rune Ölund ([email protected])