Wennerholm sätter plus på...

HOCKEY

...Underhållningsvärdet

Brynäs är ju nästan synonymt med offensiv hockey och massor av mål, även om det är en etikett som hänger kvar sedan storhetsåren på 70-talet. Men Brynäs har alltid älskat lirare. I dag är väl Ove Molin den bäste representanten för den typen av spelare. Alltid sevärd då han är på rätt spelhumör. Och Brynäs 2–0 mot Djurgården i går, då Molin serverade Henrik Malmström ett öppet mål, var ett praktexempel på vad Brynäs är mäktigt i sina bästa stunder.

...arenan

Det är fel redan i rubriken. Gavlerinken är ingen arena, utan ett typiskt svenskt hallbygge av de gamla sorten. Visserligen uppfräschad på senare år, men det är fortfarande känslan av betong som dominerar. Det största som hänt i korvkioskerna är att det numera serveras vanlig varmkorv med skinn, som komplement till den slappa och skinnfria köttmassa som tidigare var ensamt alternativ. Undvik den senare.

...publiken

Det kom nästan 5 000 åskådare i går och det är en bra siffra. Publiken har inte svikit Brynäs, även om det sällan är utsålt i Gavlerinken numera. Men det är acceptabla siffror och publiken är kunnig och stöttar sitt lag.

...ekonomin

Förra säsongen blev en riktig smäll, med en förlust på sex miljoner. Det åt upp allt kapital som fanns på banken och har lämnat Brynäs med ett underskott på 3,1 miljoner kronor inför den här säsongen. De pengarna måste tjänas in innan den sista april, då den nya elitlicensen införs. Då måste elitserieklubbarna visa plus i eget kapital.

...organisationen

Det skulle kunna hänga en skylt på kansliet med ”Byggnadsarbete pågår”. Brynäs har aldrig haft någon stabil organisation, trots alla år som storklubb. Allt har rullat på och ingen har brytt sig om den bistra ekonomiska verklighet som lurat runt kröken. Först nu har arbetet satts igång på allvar, men gamle centern Janne Larsson får dubbelarbeta som både marknads- och sportchef den här säsongen. Nästa år är det meningen att backen Tommy Sjödin ska ta över sportchefsjobbet.

...hemvändarna

Det var länge sedan Brynäs exporterade några kvantiteter till NHL. Och det är inga superstjärnor som finns där just nu, även om alla skulle tillföra mycket i elitserien. Andreas Dackell, Niclas Wallin, Johan ”Honken” Holmqvist, Mikael Samuelsson och Fredrik Modin. Men Modin har byggt hus utanför Sundsvall och Timrå ligger nog närmare till hands och Mikael Samuelsson är en SSK-produkt från början.

...klubbens starke man

Brynäs har inget ansikte utåt i organisationen. Tidigare klubbdirektören Håkan Berg försvann inför den här säsongen och var aldrig något att luta sig mot. Nu står hoppet till nye ordföranden Anders Hedin, som alla talar väl om i Gävle. Hans första jobb blir att rädda klubbens ansträngda ekonomi.

...ungdomsverksamheten

Det här var också en underutvecklad del av Brynäs, som länge var en av de elitklubbar som producerade minst egna produkter. Men nu har ungdomsverksamheten satt fart igen och Brynäs är med i de högsta juniorserierna. Det ser plötsligt bra ut igen och Brynäs har ett stort upptagningsområde som man börjat utnyttja.

...framtiden

Det ser väl inte direkt stabilt ut för Brynäs. Kvalspel i fjol och dystra prognoser inför årets säsong. Det finns heller inget nytt arenabygge klubbat, en förutsättning för framtida expansion och nästan en nödvändighet för att kunna hänga kvar i elitserien i framtiden. Men det finns en kraft i Gävle som inte ska underskattas. Saker och ting kan ske fort.

Summa: 19 av 45