Tuffaste spelaren i elitserien

Fredrik Svensson - slagskämpen spelarna fruktar

HOCKEY

Här har ni elitseriens tuffaste spelare - om spelarna själva får välja. Leksands Fredrik Svensson, 28.

- Ändå har jag varit snäll den här säsongen. Måste bli mycket hårdare, annars fungerar inte mitt spel, säger han.

Foto: ULF PALM
Namn: Fredrik Svensson. Ålder: 28 år. Född: Stockholm. Klubb: Leksand. Moderklubb: Skå IK. Längd: 184 cm. Vikt: 94 kg.

Fredrik Svensson har gjort sig ett namn i hockey-Sverige som en utmärkt back, en tuff närkamsspelare och en slagskämpe. Själv skriver han under på beskrivningen.

- Ja, det är min spelstil. Jag har alltid använt min fysik på isen, säger han till Sportbladet.

Han är respekterad bland motståndarna. I en enkät, som Com Hem och Canal Digital gjort , får han flest röster i två kategorier - som den "tuffaste polisen" och som "elitseriens bäste slagskämpe".

- Jaha, så det tycker dom? Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag var hårdare förut, när jag spelade i Luleå, säger Fredrik Svensson.

"Jag ska sätta dit honom"

Han har varit inblandad i flera uppmärksammade slagsmål. Bland annat förra säsongen, då han bryskt tog hand om Timrås Christian Sjögren, som satte in en vårdslös tackling på Tomas "Bulan" Berglund, tidigare lagkompis i Luleå.

- Ja, jag var tvungen att markera.

Sedan dess har Fredrik Svensson haft ett ont öga till Timrås retsticka. För en vecka sedan - när Leksand spelade mot Timrå - fick Svensson och Sjögren matchstraff igen efter en intern uppgörelse.

- Jag klarar inte av att se honom. Han vågar aldrig stå upp, utan håller hela tiden på med tjuvtrix. Sedan, när man ska göra upp, försvinner han, säger Svensson.

Och fortsätter:

- Usch, han är ju så liten och jag så stor" Det ser kanske konstigt ut, men vad ska jag göra? En dag kommer jag att sätta dit honom ordentligt.

Härmed skickas en varning, Sjögren.

Men Fredrik Svensson har mognat och väljer numera sina tillfällen att kasta handskarna noggrant. I stället ägnar han sig åt ishockey och belöningen kom i september när han blev uttagen i Tre Kronor.

Trög i starten

- Jäkligt kul att få spela i landslaget, men jag är absolut inte nöjd med min insats i Leksand. Jag har inte alls fått spelet att stämma, säger Fredrik Svensson.

Klubbytet från Luleå till Leksand har inte gått helt smärtfritt.

- Spelet här är lite annorlunda. Sedan känns det som om jag inte orkar spela lika fysiskt som tidigare. Jag saknar den rätta timingen, säger Fredrik Svensson.

- Vad det beror på vet jag inte, men jag måste nog bli ännu tuffare.

Han, liksom hela Leksand, har varit lite trögstartad. Före säsongen tippades laget högt.

- Kapacitet finns, absolut, och jag tror att vi kommer att finnas med i toppen när serien summeras, säger Fredrik Svensson.

Elitseriens store slagskämpe.

Och polis.

Om spelarna får välja…

Vinnarna:

Längre ned på sidan: resultatet från omröstningen.

Patrik Thornéus