Har Stefan Liv drabbats av hybris? Salo är given i VM-laget som förstemålvakt

HOCKEY

Frågan är om den gode Stefan Liv fått en släng av hybris?

Han - och övriga elitseriemålvakter - håller i n t e samma klass som kollegorna i Nordamerika.

Punkt slut.

Återväxten på målvaktssidan i Sverige är fantastisk. Stefan Liv, Henrik Lundqvist, Björn Bjurling och Daniel Henriksson är fyra ytterst potenta målvakter.

Alla har framtiden för sig.

Men redo? Inte än.

Okej, Stefan Liv har faktiskt spelat och vunnit två bronsmatcher åt Sverige i VM - både i Köln 2001 och Göteborg 2002 - men han har fortfarande m y c k e t kvar att bevisa. Att stå i olika landslagsturneringar under vintern är en sak. Att vara förstemålvakt i VM är någonting helt annat.

Min önskelista till VM i Tjeckien i vår är som följer:

1. Tommy Salo, Edmonton.

2. Mikael Tellqvist, Toronto.

3. Johan Hedberg, Vancouver.

4. Stefan Liv, HV 71.

5. Henrik Lundqvist, Frölunda.

Salo ska med - om han vill

Ni säger Tommy Salo? Visst, han hade en dålig VM-turnering i Finland - han blev till och med bänkad - och har inte övertygat i Edmonton. Men är han bara motiverad och vill komma ska förbundskapten Hardy Nilsson välkomna honom.

Som förstemålvakt.

Salo har den rutin som krävs och är fortfarande - i sina bästa stunder - en världsmålvakt. Mikael Tellqvist var lysande i Finland, men han började som andremålvakt och spelade upp sig.

Hela tiden med Tommy Salo som stabil backup.

"Tellan" är inte heller prövad. Han har fortfarande inte åkt till ett stort mästerskap med hela Sveriges förväntningar och blickar på sig.

En gång är ingen gång.

Alltså, Tommy Salo är värd en chans till och jag hoppas att Mikael Tellqvist kan göra honom sällskap i Tjeckien. VM är extra viktigt i vår, eftersom det också är genrep inför World Cup nästa höst.

Det finns inget utrymme för experiment.

Är målvakterna i Nordamerika så bra, frågar ni er. Svaret är tveklöst ja. Tommy Salo är fortfarande förstemålvakt i Edmonton och det säger en hel del om hans kapacitet. Johan Hedberg utmanar Dan Cloutier i Vancouver och Mikael Tellqvist - som gjorde succé i VM senast - spelar strömatcher i Toronto. Förra säsongen var han i farmarligan och kom och var hur bra som helst i VM.

Säger mycket om klassen i NHL

Det säger en del om klassen i Nordamerika.

Elitseriemålvakterna, då?

Stefan Liv - som han spelar nu - ska definitivt med till Tjeckien, men någon förstemålvakt är han definitivt inte. Inte än. Får vi loss två NHL-målvakter får han finna sig att sitta på läktaren som tredjemålvakt.

För att se och lära.

Stefan Livs utspel i Luleå förvånar. Han om någon borde veta. Förra säsongen, i HV 71, var han rätt medioker och inte aktuell för VM.

I år har han spelat strålande i elitserien, men för att bli aktuell som förstemålvakt i ett stort mästerskap krävs det att han spelar lika bra under en längre tid.

Och även är bra i turneringar som Karjala Cup.