Lönerna i Mif chocksänks

Spelarna träffar ledningen i dag: Det känns så jävla tungt

HOCKEY

MALMÖ

Mif Redhawks har hamnat i en akut ekonomisk kris.

Enligt uppgifter till Sportbladet tvingas spelarna sänka sina löner med 30 procent.

- Alla inblandade i klubben som har betalt kan säkert drabbas, säger backen Peter Andersson.

Foto: JOHAN SOLUM
Peter Andersson.

Spelartruppen informerades kortfattat om det kärva ekonomiska läget i samband med gårdagens match mot HV 71. Samtidigt kallades spelarna till ett tidigt möte i dag, 09.00, för en fullständig information om klubbens kommande åtgärder.

Mif kommer att vädja till Malmö kommun om stöd.

Utgifterna i samband med lagets bortamatcher ska ses över med boende på billigare hotell, enklare mat och förmodligen fler och längre bussresor.

Oavsett hur man resonerar ligger den stora besparingsmöjligheten i sänkta löner. Går spelarna inte med på lägre löner är de fria att gå.

- Jag har inte varit med om något sånt här tidigare i min karriär. Det har aldrig varit tal om sänkta löner tidigare i Mif, säger Peter Andersson.

Åter en fotbollsstad

Den 38-årige backen var med om Mifs uppgång då man med Percy Nilssons pengar utmanade hockeyetablissemanget och blev bäst i såväl Sverige som Europa. En framgångsvåg som ebbat ut efter det andra och senaste SM-guldet 1994.

- Då var vi det tvärtom mot i dag. Vi var det stora laget i Malmö, säger Peter Andersson.

I dag är Malmö åter en fotbollsstad.

MFF är totalt dominerande såväl publikt som sponsorsmässigt. Efter två raka säsonger med svaga resultat har Mif hamnat i en situation där publiken för första gången sviker på allvar samtidigt som tunga sponsorer hellre valt fotbollen.

- Klart att man märker skillnaden mot förr. Samtidigt undrar man om folket i Malmö vill ha ett hockeylag. Det bor ändå 300 000 i den här staden. Då ska det väl kunna vara 5 000 på läktarna i varje match? säger Peter Andersson.

Växte för snabbt?

Ett problem är att Mif kanske växte för snabbt. Det var halle-lujastämning under varje match på vägen fram till de två mästerskapsgulden. Malmöpubliken blev snabbt kräsen och när skattemyndigheterna satte klorna i Mifs tidigare konstruktioner försvann möjligheten att hålla sig med trupper av den kvalitet som framgångarna byggde på.

- Det kan vara så att kulturen saknats. Men inget lag är i topp i tio år i rad. Färjestad har också haft sina svackor, säger Peter Andersson.

För Mif blir resten av säsongen 2003/04 fylld av ödesmatcher. Mot HV 71 brändes på nytt klara målchanser samtidigt som det bjöds på enkla baklängesmål.

- Det känns så jävla tungt. Det är nästan som att vi säger till våra motståndare att varsågod och gör ett par mål så kan vi börja att spela sen, säger anfallaren Mikael Wahlberg och fortsätter:

- Varenda jävla match blir en ödesmatch i fortsättningen och så kommer det här med ekonomin på det. För det är ju säkert inget bra dom ska meddela oss.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM