– Jag orkar inte fylla på längre

Percy Nilsson i stor intervju om krisen, lönerna de goda åren – och vad som har gått snett

HOCKEY

MALMÖ

Byggmästaren Percy Nilssons hockeybygge Mif Redhwaks är på väg att rasa samman.

Sportbladet träffade honom direkt efter gårdagens krismöte med spelarna som måste gå ned kraftigt i lön för att rädda klubben ur en akut ekonomisk kris.

Percy Nilson.

För att klara elitlicensens krav på positivt eget kapital i april måste klubben skära hårt på alla nivåer i sin verksamhet. Percy Nilsson tänker nämligen inte rädda klubben ännu en gång med sina miljoner.

Mannen som köpte ihop Sveriges bästa hockeylag till Malmö pratar nu om att Mif ska bli en förebild för resten av Hockeysverige när det gäller att hålla nere spelarlöner.

Hur illa är det för Mif?

– Vi vill bemöta det krav som är ställt från hockeyligan och som det ser ut nu har vi inget positivt kapital om det ska fortsätta som nu. Vi försöker dra i handbromsen och har sex månader på oss att få ordning på ekonomin.

– Det har blivit ett misslyckande eftersom vi publikmässigt inte har uppnått de siffror som vi har tänkt oss och sen är det sponsorbiten som inte har fungerat. Fast att vi har lagt ned ett fruktansvärt arbete på sponsringen.

Hur mycket har sponsringen gått ned jämfört med förra säsongen?

– Ungefär fem miljoner.

Vad beror det på?

– Det kan man spekulera om. Marknadsläget kanske? Vi känner oss inte skyldiga för att ha gjort ett dåligt arbete utan tvärtom har vi nog varit ännu mer igång på sponsorsidan än vi har varit någon gång tidigare. Med folk som inte har kostat klubben någonting i form av provision. Det har inte blivit dyrare men vi har fått mindre intäkter.

– Många har varit intresserade men har avvaktat hur det skulle gå för laget. Det förvånar mig att många företag i den här staden inte har ställt upp som man kunde ha förväntat sig. Det är en angelägenhet för staden att vilja ha ett elitserielag. Jag orkar inte hur mycket som helst.

När du säger att du inte orkar, är det att du inte orkar stötta med egna medel?

– Med egna medel. Att hålla på att fylla på.

Hur mycket har du lagt in i Mif under de cirka 15 år det handlar om? Du har efterskänkt ett lån på tio miljoner plus ett på 14,6 miljoner. Hamnar du på 40 miljoner totalt?

– Ja. Säkert. Det ligger där ungefär på ett eller annat vis. Själv eller via mina företag. Jag gråter inte för det men känslan som jag tycker har kommit mer och mer att ”det får Percy klara” är jävligt olycklig.

– Man ska inte tro att jag kan hålla på hur länge som helst. Jag har andra ambitioner. Att vi ska få en fin arena i staden. Jag ska ju inte behöva hålla det här maskineriet igång också.

Vad är det som har gått snett? Fram till 1994 och kanske något år till var det bara uppgång.

– Vi har nog haft för mycket strul.

Är det så att ni köpte er framgång på bekostnad av ungdomsverksamheten?

– Nu har vi väldigt många ungdomar. Vår ungdomsverksamhet kan inte växa med annat än åldern.

Under de framgångsrika åren köpte ni in många oerhört bra spelare. Då blev det inte plats att slussa in egna ungdomar.

– Vi får inte glömma att det inte fanns någonting att plocka av när vi startade. Avsikten att få idoler till klubben var att få igång ungdomsverksamheten. Jag tycker inte att vi har misslyckats med det. Vi vann SM för 16-åringar. Vi ligger etta och tvåa i J20 och J18-grupperna.

– Vi har lagt in väldigt stora pengar i satsning på ungdomen och det har varit min motor de senaste åren att se juniorer komma in i laget.

Du har själv alltså lagt in runt 40 miljoner och räknar man på det har ni fått in åtminstone 200 miljoner i sponsorintäkter under åren i elitserien. Är det ett misslyckande att inte ha använt de pengarna bättre än att ni nu hamnat i en ekonomisk kris?

– Vi skulle egentligen inte behöva hamna i en ekonomisk kris i dag därför att vi inte har gjort någon vansinnesbudgetering. Vi har lagt oss på siffror som är historiska och borde vara möjliga.

– Vad vi förväntade oss när Per Bäckman och Gunnar Johansson kom var att föreningen skulle få ett lyft. När inte dom lyckades började intresset kanske tunnas av. Våra spelare har alltid haft alla möjligheter för att kunna bli ett topplag.

Under åren med Bäckman och Johansson visade Mif för första gången tålamod och sparkade inte tränarna. Varför?

– Då insåg man kanske att det inte är mycket hjälp med att sparka tränare och historiskt var det ju två bra tränare. Jag vet inte varför det inte lyckades. Dom hade samma problem som nu Stephan Lundh har. Laget spelar hyfsat men gör inga mål.

Det är tredje säsongen i rad där Mif tidigt hamnat i botten. Är det uteblivna resultatet som sänkt publikintresset och därmed även sponsorintäkterna?

– Man kan hoppas att det är så. För det värsta skulle vara att man inte vill ha elithockey i Malmö.

– Kanske är det dags för hockeyn att titta över lönerna. Säger näringslivet att man inte kan ställa upp med subventioner blir det fel. Vi måste försöka få ner lönerna redan nu och kanske till och med gå i bräschen för andra klubbledare som sitter och inte vågar ta beslutet. Vi ser ju uppenbart att vi inte får in intäkterna men att vi har kvar utgifterna.

Då kommer andra klubbledare säga att det var du och Mif som trissade upp lönerna.

– De påståendena har varit alldeles fel från början. Alla hade jobb. Alla hade lägenheter. Alla hade roligt.

Men ni betalade ut rätt mycket pengar till spelare?

– Nej, nej. Du kan gå tillbaka och kolla våra gamla bokslut.

Jag har en tre centimeter tjock skatteutredning liggandes hemma med stora utbetalningar till spelare via banker i Kanada, Finland, Luxemburg med flera länder över hela världen. Fantasilöner.

– Men det var inte vi som startade det. När Lusth och Pekka kom var det inte så. Andra klubbar trodde att vi betalade stora löner och så var karusellen igång. Vi var så korkade att vi hängde på.

– Om vi nu gör den här förändringen i vår förening kanske andra hänger på. Jag tycker att det är en jättebomb att Färjestad har 60 miljoner i lönekostnad. Det är jävligt mycket pengar.

Hur mycket har Mif?

– Totalt runt 30. En dag tar hockeyn kanske slut även för Färjestad, man kan vinna ihjäl sig också.

Begär ni att era spelare ska gå ner i lön med 30 procent innevarande säsong?

– Vi kan inte begära någonting. Vi för en diskussion. Det rör hela föreningen från vd och neråt. Vi får titta över hur vi reser, äter, om det finns folk vi kan ta bort från kansliet. Vi måste titta på varenda krona.

Hur ser du på situationen att plötsligt tvingas att börja skära i ett av dina livsverk?

– Jag måste vara sund. Jag kan inte vara osund. Om vi en gång i tiden åkte på en skatt som vi inte riktigt begrep, så begriper vi åtminstone detta.

Vad skulle det innebära för Mif att inte spela i elitserien nästa säsong? Har då Percys bygge rasat?

– Ja, det kan man kanske säga. Men då är det väl inget intresse för en elitförening här. Då kanske det bara är jag som har varit dum och korkad som pumpat in pengar i någonting som inte var en verklighet.

Det är alltid svårt att spara sig till idrottslig framgång. Vilken framtidstro finns det i Mif?

– Om vi lyckas att klara den här biten och är i elitserien nästa säsong kommer vi att ha en budget som är helt annorlunda än den vi har i dag. Då måste vi ha en kapacitet som går att jobba med.

Kommer ni att ha ett slagkraftigt lag?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi har sex kontrakt som fortsätter och de andra som ska fyllas på med får fyllas på med förstånd.

Percys pågar – tv-serien. Är den bara en belastning idag?

– När det gällde dokumentären var det något jag tyckte och fortfarande tycker är intressant för Sverige. Att få veta hur det egentligen är att vara spelare och ledare i en idrottsförening. Baktanken var kunna tjäna pengar i form av extra sponsorintäkter. Det har vi inte alls fått i den utsträckning vi och produktionsbolaget trodde på.

Är det fortfarande kul med Mif och hockey. När du gick in var det ditt eget engagemang som byggde upp något. Inledningsvis var det ett starkt personligt gensvar för din del. Du blev stadens man mot resten av landet.

–Det tyckte folk då men samtidigt kan det vara negativt. Jag är lite rädd för att folk ska tycka att det kan jag själv reda ut. Jag drar ner byxorna allt som oftast när jag ska sälja "spons" och det är knappt så man tror att det är sant hur folk kan göra. Det är fruktansvärt. Så just nu är det inte så mycket entreprenöranda.

Hade det inte varit skönare att sitta nere i Los Naranjos i Spanien och ta det lugnt?

– Det är inte min stil. Då hade jag väl varit där...

Percys tid i Malmö - tränarbyten och miljonvärvningar

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM