Hockeyligan: Utöka elitserien till 14 lag

HOCKEY

Hockeyligan vill utöka elitserien till 14 lag från och med nästa säsong.

– Vi för en fortlöpande diskussion med Svenska Ishockeyförbundet, men ingenting är bestämt i frågan, säger Tommy Töpel vid Hockeyligan.

Hockeyligan företräder de 12 elitserieföreningarna. Om elitserieklubbarna får som de vill utökas serien från och med nästa säsong till 14 lag – vilket skulle innebära två extraplatser till elitserien i vårens kvalserie.

Parallellt med arbetet att utöka elitserien vill de allsvenska föreningarna banta de två allsvenska serierna med 12 lag i varje till en allsvenska med 14 lag.

Tommy Töpel med ansvar för sportfrågor vid Hockeyligan bekräftar uppgifterna, men vill inte i övrigt ge någon kommentar.

Stöd i allsvenskan

– Vi för en diskussion men ingenting är bestämt, säger han till aftonbladet.se.

Förslaget har stöd av lagen i hockeyallsvenskan.

– Vi är positiva till det, bara det inte innebär att det blir en sluten liga, säger Jan Simons, vice ordförande i allsvenska hockeyföreningen till TT.

De svenska elitserieklubbarna har sedan länge drivit frågan om en utökad elitserie och hävdat att de av ekonomiska orsaker behöver ett bättre skydd för att inte riskera att åka ur hockeyns finrum, en inställning som växt sig ännu starkare efter den senaste tiden omfattande arenaprojekt runt om bland elitserieföreningarna.

Expansionsarbetet har nu intensifierats.

- Vi sitter och förhandlar just nu och jag kan inte säga så mycket egentligen. Frågan har dykt upp eftersom att elitserieföreningarna vill skapa en tröghet i systemet, att göra det svårare att rasa ur, säger Hans Nyberg, ordförande i Svenska hockeyligan, till TT.

Förhandlingarna klara till årsskiftet?

Hans Nyberg räknar med att förhandlingarna mellan Hockeyligan och Svenska ishockeyförbundet kan vara klara till årsskiftet, men att det sedan återstår ytterligare en tids processarbete.

- Vi har ju diskuterat en utökning av elitserien med förbundet sedan tidigare och de har inga direkta invändningar till det. Det som är viktigt nu är att hitta ett sportsligt rättvist system och att diskutera reglerna för upp- och nedflyttning.

Ett förslag som nämnts är att elitserielagen skulle få tre chanser på sig i en kvalserie innan laget degraderas - en tanke som väcker starka känslor.

- Det kommer vi aldrig att gå med på. Svensk hockey bygger på att det ska finnas ett dragspel, att det ska gå att åka ur och ta sig uppåt i seriesystemet. I våra hockeyallsvenskor fostras våra framtida stjärnor och för de unga killarna är drömmen om elitserien ett viktigt incitament, säger Jan Simons.

Samtidigt som en utökning av elitserien diskuteras görs en utvärdering av de två allsvenska serierna.

- Vi hade ett ordförandeskapsmöte förra lördagen och just nu skickas det ut en enkät till de 24 allsvenska föreningarna för att få svar på vad de tycker om att banta serien, säger Simons.

Rickard Westman, TT