”De förtjänar inte sina pengar”

”Jojo” har sett 174 matcher i rad: Spelarna måste visa hjärta

1 av 2 | Foto: ANDRÉ DE LOISTED
rekordsupporter Johan Svensson är Mif Redhawks trognaste fans. Han har sett 174 matcher i rad, men efter höstens alla turer är han starkt kritisk till spelarnas uppträdande. Han tycker att de borde ställa upp för klubben och gå med på att sänka sina löner. "Och så ska de stanna och visa hjärta för föreningen"..
HOCKEY

Johan "Jojo" Svensson är Sveriges trognaste hockeysupporter.

Med 4 000 kronor i månaden i a-kassa.

Och Mifare.

- Spelarna ska förtjäna sin lön, det gör inte alla i dag. Och så ska de stanna och visa hjärta för föreningen, säger Svensson, som i kväll ser sin 175:e Mif-match i rad.

Johan Svensson, 19, är arbetslös, men på visitkortet står det: "hockeysupporter".

Sedan den 3 februari 2001 har han sett samtliga matcher med Mif, tränings- som seriematcher - totalt 174 fram till i dag.

- Det ska vara rekord. Det fanns en Tommy i Gävle som hade sett 173 matcher med Brynäs, berättar Svensson.

Den senaste veckan med konkurshot, risk för indragen elitlicens och krismöten har varit tung för Mif-supportrarna, men Svensson är luttrad:

- Jag är rätt van vid det nu. I fjol förlorade Mif 20 av 25 bortamatcher och jag var ju med och såg dem allihop. Man kunde se att vissa av spelarna inte kämpade.

Tjänar för mycket

Han tycker fortfarande att vissa spelare inte förtjänar sina skyhöga löner.

- Jag håller med han, basketkillen (Torbjörn Gehrke som rasade över Mif-spelarnas motstånd mot sänkta löner i Sportbladet i fredags) nån måtta får det vara. Hadelöv menar att han måste söka sig ett vanligt jobb för att han går ner från 650 000 till 450 000 i lön. Varför måste han det, undrar arbetslöse Svensson retoriskt.

- Jag stöder ingen enskild spelare, utan jag stöder klubben.

Det har han gjort sedan guldåren i början av 1990-talet.

Sett allt i tre år

När Mif blev Mif Redhawks 1996 intensifierades intresset. 1998, när hans mamma vågade släppa iväg honom, började han också åka på bortamatcherna.

Och sedan snart tre år har han alltså sett samtliga matcher.

- Det är ju sinnessjukt egentligen. Jag har åkt 160 mil enkel resa med tåg till Boden för att se en träningsmatch. Men när man sett några matcher på raken vill man inte bryta sviten. Men jag har aldrig behövt åka ensam och de senaste 100 matcherna har en kompis, Andy Nilsson, varit med varje gång, säger Jojo.

Åker billigt

Hur har du råd med detta som arbetlös?

- Om man är under 26 år reser man billigt. Sedan har supporterklubben sponsrat med bilhyra ibland och matchbiljetter. Nån gång har jag fått åka med spelarbussen.

Svensson har haft tankar på att starta ett insamlingskonto genom supportklubben för att hjälpa Mif ur den ekonomiska krisen.

- Brynäs har gjort det och fått in en hel del pengar. Men de har supportrar över hela landet. Vad har vi? Hela Sverige hatar ju oss, säger Svensson.

Lever på bidrag – 4000 i månaden

Johan Flinck