Färjestad måste bli av med Frölundaspöket

HOCKEY

GÖTEBORG

Mästarna vann giganternas kamp och nu antar jag att Färjestads spelare grubblar över hur de ska bli av med sitt Frölunda-spöke inför SM-finalen i vår.

För final mellan Frölunda och Färjestad blir det - igen.

Själv grubblar jag mest över hur det ser ut i Loui Erikssons kylskåp.

Fjolårets två finallag är svensk hockeys giganter.

De har störst publik.

De har starkast ekonomi.

De lirar bäst hockey, just nu.

Visst blir det final. Jag har sett en rad matcher av HV71 i höst och de är inte alls lika jämna, sett över hela laget, sett över tre perioder, som Frölunda och Färjestad.

Det blir en drömfinal, alltså.

Mötet i Scandinavium, reprisen på vårens guldmatch, var ingen höjdare för de som älskar läckra genomskärare - men en underbar uppvisning i kamp om varje kvadratmillimeter is. Visst fanns där även hakningar och de förbannade handgreppen runt motståndarens klubba, fast jag är glad att domaren Lars Johan Ryhed inte blåste sönder matchen.

Men trots att Färjestad fortfarande är överlägsna serieledare, och favoriter till guldet, så finns anledning för pôjkera i Karlstad att fundera. Varför har Frölunda vunnit åtta av lagens elva senaste möten? Varför är det så förtvivlat svårt för FBK att vinna i Scandinavium?

Samma datum i fjol, den 19 november, vann Frölunda precis som i går med tre måls marginal, då med 7-4. Den trepoängaren petade ner Färjestad från elitseriens förstaplats och resten av säsongen var göteborgsk.

15 x 3 poäng - imponerande

Skillnaderna i höst är två:

1) Färjestad leder fortfarande, tack vare en imponerande rad av 15 fullpoängare, och ser bättre ut än någonsin, sett över en längre period.

2) Frölunda har numera fullt hus i nästan varje match (snittar nästan elva tusen åskådare) och det är där mästarna har nyckeln till finalplatsen; publiken bidrar till både extra poäng och ytterligare stärkt ekonomi.

Vilket väger tyngst i början av april?

Kylskåpet, då, undrar någon.

Jag fick veta av en "deep throat" att lagets överblivna smörgåsmat sparas vid varje bortamatch, för transport hem till nyblivne ungkarlen Loui Eriksson, 18, som har en tvåa i Munkebäck. När materialarna packar ner smör, ost och skinka, så har de köpt in tillräckligt för att det blir extra över. Grabben är ju tunn som en hockeyklubba och behöver äta upp sig. Att vara en jättetalang räcker inte, Loui måste få bättre tyngd i närkamperna framöver.

Frölundas fjärdekedja, med Loui Eriksson-Fredrik Johansson-Peter Ström, kämpade ner allt som Färjestad ställde i vägen.

Frölunda har förstås svagheter, precis som alla andra lag. Oftast lyckas lagledningen hitta en lösning och komma åt problemet.

Men tekningarna, Conny Evensson, tekningarna...

Precis som i fjol förlorar Frölunda fler tekningar än de vinner - och jakten på puck tar både onödig tid och kraft. Sedan Juha Ikonen lämnade klubben saknas en tekare som levererar i nästan varje byte.

"Deep throat" avslöjade också att hockeyspelare är gudomliga vid biljardborden.

Förvånar mig inte alls.

Sarg ut.

Färjestads Jörgen Jönsson - minus tre i går och förbannad som få efteråt. Förstår honom, faktiskt. Frölundas avgörande 3-1 av Jens Karlsson borde aldrig ha godkänts. Jonas Esbjörs passade fram med näven och, si, det får man inte i hockey.

Men Frölunda vann rättvist ändå. Precis som så många gånger förr mot just Färjestad.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM