”Det är skoj att tysta Färjestad”

Bjurling fick sista ordet i prestigemötet

HOCKEY

KARLSTAD

Mötena mellan Färjestad och Djurgården handlar inte bara poäng. Det handlar minst lika mycket prestige. Med allt vad det innebär.

I går såg Djurgårdens målvakt Björn Bjurling, 24, till att få sista ordet.

- Det är skoj att få tyst på Färjestadsspelarna. När vi möts blir det en hel del tjat, men jag tycker det är kul, säger han efter straffsegern, 2-1, i Karlstad.

Foto: MICKE SÖRENSEN
Bäst Djurgårdsmålvakten Björn Bjurling stoppade Färjestad i går.

Djurgården gick på knäna i den andra perioden mot Färjestad. Att underläget bara var 1-0 efter två perioder var Bjurlings förtjänst.

Sen reste sig laget i den tredje perioden och med en minut och 22 sekunder kvar av ordinarie tid kunde Kenneth Bergqvist styra in kvitteringen.

Efter en mållös förlängning fick Bjurling kliva in i huvudrollen. Hemmalagets Pelle Prestberg överlistade Djurgårdsmålvakten en gång, men i fjärde straffrundan var det Bjurling som gick segrande ur striden.

- Prestberg gnabbades lite efter första straffen, det var skönt att jag fick revansch.

Tycker du att Färjestad gnäller mer än andra lag?

- De är ett av de bästa lagen, så de får nog höra ett och annat också. Men visst tuggas det mycket från deras håll. Sen kanske det är extra mycket tugg när vi möts, säger Bjurling.

Bäst snitt i elitserien

Djurgårdens målvakt är inte heller han helt tyst därute, även om han låter spelet tala mest.

Räddningsprocenten 93,75 är den bästa i ligan, före målvakter som Stefan Liv, Henrik Lund-qvist, Fredrik Norrena och allt vad de heter. Han släpper bara in 1,89 mål i snitt, en toppsiffra.

- Men jag ska bli bättre, säger han.

Björn pekar på att han brukar bli bättre ju längre in på säsongerna man kommer. Dessutom jobbar han och målvaktstränaren Thomas Magnusson på att utveckla hans spel ytterligare.

- Framförallt är det sidledsförflyttningarna jag jobbar på, de måste bli bättre, säger han självkritiskt.

I går fanns dock inte mycket att förbättra i Bjurlings spel.

- Definitivt inte. Björn gör sina räddningar på ett sånt sätt att de skapar lugn i laget. Han släpper få returer och är mycket stabil, berömmer tränaren Niklas Wikegård.

Bjurling hoppas att hans och lagkamraternas slit ska börja betala sig. Först och främst med fullsatta läktare i hemmamatcherna.

- Jag hoppas publiken i Stockholm vaknar till. I en stad med över en miljon invånare borde det kunna vara fullsatt när vi spelar, tycker jag.

Bästa räddnings- procenten i elitserien

Patrick Kipler