”Jag har kommit hem för att vinna guld”

Svartvadet & Co har börjat vandringen uppåt

HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Har Modo börjat ”Bäckman-vändningen” nu?

- Ja, jag tror det, säger Per Svartvadet, 28, lagkapten och med även hösten 1997 då det blåste snålt kring laget.

Det handlade då om Per Bäckmans första år i klubben. Till jul låg laget näst sist med futtiga 16 poäng. I höst har det handlat om något liknande – nu med Pirro Alexandersson vid rodret.

- Men jag minns att det var mycket surare 1997, säger Per Svartvadet. Dels hade vi en ny tränare med en ledarstil, som vi chockades av. Han bara skrek vad man än gjorde.

- I höst tycker jag ändå, framförallt efter novemberuppehållet, att vi jobbat på hårt och spelat jämnt i de flesta matcher. Jag har väntat på vändningen, kanske kom den mot Luleå (5-1, största segern hittills för Modo).

Hade vi spelare skött oss hade vi tagit guld”

1997 vände Modo på ett imponerande sätt. Tog tredubbelt så många poäng andra halvan av serien – och var nära gå till SM-final.

- Till sist förstod vi vad Bäckman menade, säger Svartvadet. Hade vi spelare skött oss hade vi ju också vunnit guld 1999 då vi var överlägset bästa lag.

Innan gårdagsomgången hade Modo förlorat sju av 13 hemmamatcher. Mycket snack har det varit i laget senaste veckan – dock inget krissnack.

- Definitivt inte, säger Svartvadet. Stämningen har varit bra och äntligen fick vi också en drömstart i en match.

Det var Per Svartvadet som visade vägen. Han vispade in 1-0 med ett mäktigt dragskott efter 32 sekunder, han gjorde viktiga 3-0 i spel fem mot fyra då bara 21 sekunder återstod av fem minuter i numerärt överläge.

- Kände att det målet var matchavgörande, säger Svartvadet.

Skyttekung med tio mål

Det var Per Svartvadet som i sommar startade Återtåget från NHL till Örnsköldsvik och Modo. Efter fyra år i Nordamerika skrev han ett femårskontrakt.

- Jag har kommit hem för att vinna guld, säger Svartvadet. Inget att hymla om den saken. Helst vill jag göra det innan Forsberg kommer hem.

Efter hemkomsten har Per Svartvadet visat upp en ny sida – målskyttens. Så här långt är han skyttekung i Modo med tio fullträffar.

- Fattar knappt att det är sant, säger ”Svarten”.

Han har redan slagit sitt eget målrekord i Modo under en säsong – nio mål handlade det om då. Nu siktar han in sig på tränare Alexandersson.

- Han surrar mycket om sina 16 fullträffar en säsong, säger ”Svarten”. Det ska jag slå med råge, Wernbloms 26 mål från förra säsongen sitter löst också.

Närmast ser Per Svartvadet och Modo fram emot länsderbyt i Timrå.

- Snacka om grym revanschmatch, säger han. Sist vi var där var vi knappt närvarande, nu blir det andra bullar.

Inte nog med Svartvadets 1-0 och 3-0 i går. Han var även mannen bakom Andreas Salomonssons 4-0. Detta genom ett utmärkt arbete framför Luleås mål, där Roger Åkerströms – elitseriens meste spelare – till sist fick sig en rejäl lektion.

- Men jag erkänner att hösten så här långt varit rustrenade, säger Svartvadet. Men nu ska vi ge järnet resten och se till att andra halvan blir kul och poängrik.

Hasse Andersson