Tur att det inte är öråd, Tolvanen...

HOCKEY

Leksands tränare Jarmo Tolvanen sitter säkert, sägs det.

Men faktum är:

Att Leksand är i djup kris.

Att han – om det varit öråd i Dalarna – redan suttit i en c-hytt på en finlandsfärja.

Men lugn Leksand, jag tror ni klarar det.

Okej, det hade varit lätt att kräva Jarmo Tolvanens avgång och det struntar jag i, eftersom Leksand inte kommer att agera. Klubben har helt enkelt inte råd. Men någonting har gått väldigt, väldigt snett och nu söker alla förklaringar.

Jag kan ge några:

1. Misslyckade värvningar

I somras presenterade klubben stolt sina nyförvärv och topparna hette Tommy Westlund – som återvände hem från NHL – och Joonas Jääskeläinen, pålitlig poänggörare i finska ligan.

De fick marknadsmässig lön.

Läs: ruskigt bra betalt.

Men Jonas Bergqvist och sportchefen Anders ”Masken” Carlsson glömde bort att studera deras sjukjournaler. Både Westlund och Jääskeläinen hade haft skadeproblem och utan att ha några högskolepoäng i medicin så tycker jag att varningsklockorna borde ha ringt. Facit vet vi: Tommy Westlund har ryggproblem och blott gjort fem matcher och Joonas Jäskeläinen dras med ljumskproblem och bara spelat 14 matcher.

Skulle frälsa Leksand

Två misslyckade nyförvärv – skyttekungar, som skulle frälsa Leksand och göra laget till ett stabilt topplag i elitserien.

Var det tänkt.

2. Övertro hos spelarna

Många experter var övertygade – inför säsongen – att Leksand skulle bli ett topplag i elitserien och spelarna trodde nog också på förhandstipsen. Speciellt på hemmaplan har det bidragit till en låsning. Laget har bara vunnit tre av 13 fighter i Leksands isstadion och plötsligt klarar ingen av att göra skitjobbet.

Att spela enkelt.

3. Spelet

Sedan laget åkte ur elitserien våren 2001 har det pratats om framgångssagan Leksand. Tränaren Jarmo Tolvanen har hyllats som en hjälte i Dalarna. Men nu måste finländaren upp till bevis. Han måste se till att Leksand hittar tillbaka till ett enkelt, vägvinnande grundspel. Något som laget saknar i dag.

Men kvalserien?

Nej, jag tror faktiskt inte det. Leksand har – tillskillnad mot till exempel Malmö – ett alldeles för bra lag för att åka ur.

Nyförvärv?

Tveksamt, i så fall kanske på målvaktssidan. Men det finns tillräckligt med kunnande i laget. För tränaren Jarmo Tolvanen gäller det bara att få fart på alla insomnade stjärnor i Leksand.

Sportchefen Anders ”Masken” Carlsson har tagit klivet ner i båset och jag förstår egentligen inte varför. Att han kliver in skickar knappast ut rätt signaler till tränarna Ulf Skoglund och Jarmo Tolvanen. Såg någonstans att ”Masken” ska fungera som hejaklacksledare?

Borde inte man ha tagit in Christer Abrahamsson och hans träskor direkt?

Klart att Färjestads Pelle Prestberg ska få chansen. Problemet är bara att förbundskapten Hardy Nilsson – när han läser det här – förmodligen vägrar ta ut skyttekungen i landslaget.

Så sorry, Pelle.

Men Stefan Pettersson lär vara given. Han spelar nämligen i Djurgården?

Och på tal om landslaget. Att en högt uppsatt tjänsteman på förbundet ägnar sig åt källforskning är både oförskämt och olagligt.

Bara så han vet.

ARTIKELN HANDLAR OM