Det handlar om Hardys överlevnad

Han tål inte nytt fiasko - inte ens i Ryssland

HOCKEY

JÖNKÖPING

I dag presenterar förbundskapten Hardy Nilsson sin kanske viktigaste landslagstrupp någonsin.

Han tål inte ett nytt fiasko.

Inte ens i Moskva.

I vanliga fall skulle Baltica Cup passera med en lätt axelryckning. Oavsett utgång. Men årets upplaga av julturneringen handlar om Hardy Nilssons överlevnad.

Och om svensk ishockeys framtid.

Det räcker med en snabb titt på Hardy Nilssons resultat för att inse att han lever på lånad tid.

Egentligen är den redan förbrukad.

Hade Kent Forsberg, Curt Lundmark eller någon annan av hans företrädare haft ett lika uselt facit skulle de för länge sedan skickats i hundsläde till Nordpolen.

Utan mat.

Placerad på en piedestal

Men det verkar som om svenska ishockeyförbundet placerat Hardy Nilsson på en hög piedestal och jag förstår inte varför. Varför får Hardy misslyckas när Curt Lundmark åkte till OS i Lillehammer 1994 med ordern: "guld eller avgå"? Varför får Hardy misslyckas när Tommy Sandlin efter VM i Bern 1990 och en silvermedalj kallades för "jävla kärring", av förbundsordföranden Rickard Fagerlund?

Jag förstår inte denna plötsliga tolerans.

Svenska ishockeyförbundet behöver bara titta på två saker när den utvärderar Hardy Nilssons jobb:

1. Resultat.

2. Hur bra pr förbundskaptenen gör för svensk hockey.

Man behöver inte vara sakkunnig för att göra en träffsäker analys.

Framgångarna har uteblivit och vad gäller maknadsföringsbiten - den som är livsviktig i dagens konkurrens med andra idrotter - så har vi aldrig haft en mer trulig och inåtvänd landslagschef.

Nej, det är därför som plötsligt Baltica Cup blivit viktig. Den turneringen kan avgöra Hardy Nilssons framtid. Redan efter Karjala Cup - där vi slutade sist - väcktes kraven på hans avgång och ett nytt fiasko lär inte tysta kritikerna.

Över huvud taget har jag svårt att förstå vad svenska ishockeyförbundet vill med Tre Kronor. Vi ska spela rolig ishockey, heter den något luddiga beskrivningen, men vadå? För mig får gärna fem utespelare ligga i en hög på Stefan Liv om vi leder med 1-0 och ska försvara en ledning.

Som hockeyälskare vill jag se Tre Kronor vinna.

Punkt slut.

Jag är trött på att höra alla (bort)förklaringar som att: "bra att vi kan testa nya spelare", "det här är bara förberedelser inför VM", "vi ska lära oss spelsystemet""

Och så vidare.

Vinna - ett rimligt krav

Varje svenskt landslag som ställs på benen måste ha som mål att vinna och det är ett rimligt krav, som förbundet måste ställa i fortsättningen på sig själva och på Hardy Nilsson.

Nej, blir vi förnedrade i Moskva är det dags för förbundet att ta ansvar. Hardy Nilsson kommer aldrig att avgå självmant, utan han måste sparkas ut från kansliet.

Man behöver inte gå så långt så att man murar igen dörren, men pröva att byta lås.

Det räcker.

"""

Såg HV 71 förnedra Djurgården i går och Pär Mårts gäng har någonting stort på gång. Det är jag säker på.

Laget kanske inte är moget redan i år, men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om klubben inom några år får fira SM-guld på torget i Jönköping.

Sådant luktar lång väg.

Patrik Thornéus