Mif sänker lönerna med 20 procent

Tanken är att sänkningarna ska återbetalas om fem år.

HOCKEY

MALMÖ

Mif Redhawks har nått en överenskommelse med spelarna för att sanera ekonomin.

Spelarna och även ledarna samt ishockeyklubbens vd har gått med på att sänka lönerna med 20 procent.

Tanken är att sänkningarna ska återbetalas om fem år.

Mif har förhandlat med spelarföreningen Sico om lönesänkningarna. Uppgörelsen innebär att A-lagsspelarna, J20-laget, ledarna för A-laget samt vd:n Stefan Krüger får reducerade löner med 20 procent från och med november i år till och med april nästa år.

Det ger Mif en besparing på 3,6 miljoner kronor. Säsongen 2007/2008 återbetalas pengarna under förutsättning att klubben visar positivt eget kapital.

Uppgörelsen påminner om den modell som allsvenska fotbollsklubben Helsingborgs IF använde för att få ekonomin på fötter. Där fick klubben under en tid låna delar av spelarnas löner.

- Vi är överens och får vara nöjda med det. Det är skönt att det här blåser förbi, jag tycker vi har gett efter ganska mycket, säger forwarden Daniel Rydmark i mobil till TT från spelarbussen på väg till torsdagskvällens bortamatch mot Frölunda.

Syftet är att Mif ska kunna visat ett positivt eget kapital efter säsongen, vilket krävs för att klara den så kallade elitlicensen som börjar gälla nästa säsong. Och att spelarna/ledarna ska få tillbaka de lönepengar de avstår nu.

Eller som Daniel Rydmark säger:

- Vi lånar ut 20 procent av lönen i fem år.

Mer måste göras

Mifs vd Stefan Krüger säger till TT att mer måste göras för att undvika röda siffror efter säsongen.

- Med det här har vi kommit lite mer än halvvägs på skuldbördan, säger han. Vi jobbar för att öka sponsorintäkter, få mer publik och vi förhandlar med kommunen om hallhyran.

Krüger säger sig vara övertygad om att det inte ska bli en fortsättning på lönesänkningarna efter april.

- Nej, det finns ingen risk för det. Jag är övertygad om att vi kommer att komma ner på nollnivå i vår. Vi har starka indikationer på det.

- Vi var tvungna att göra någonting själva för att andra ska ställa upp på oss.

Den filosofin låg även bakom att Krüger själv var beredd på en lönesänkning.

- Det hade varit konstigt om jag inte själv hade varit villig att göra någonting i den här situationen.

Gap mellan lönerna

Mif-spelarnas löner ligger på allt från 190 000 i månaden för storstjärnor som Juha Riihijärvi till 15 000 kronor för en junior. Ett par av de sämst betalda undantas från uppgörelsen.

- Det är ett komplext problem. Dels slår en procentuell uppgörelse olika hårt beroende på lön, några yngre killar som tjänar under ett visst belopp har undantagits, och hur det blir med försäkringar är en annan fråga, säger Peter Hagbergh på Sico som skött förhandlingarna.

Hagbergh tror inte risken är stor att något liknande kommer att hända igen i svensk ishockey.

- Risken finns alltid, men elitlicensen är i sig en garanti att det inte kommer att hända igen.

Kapitalet stod på plus när räkenskapsåret startade i maj, men efter några av höstens elitserieomgångar hade både publik och sponsorer svikit och siffrorna slog över i rött. Hur stora de röda siffrorna hade blivit efter säsongen är oklart, men Mif hoppas att man ska hamna rätt igen med den nya uppgörelsen.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM