Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL

Panikens ansikten

Mats Wennerholm: Modos problem: Defensivt spel och ett bortblåst självförtroende

ÖRNSKÖLDSVIK

Tänk er att gå in i en hiss, trycka på knappen för översta våningen, fastna halvvägs och plötsligt börja rusa nedåt.

Panik är bara förnamnet.

Det är ungefär så Modo känner sig just nu.

Jag åkte till Örnsköldsvik i går och fick se ett lag på väg ner och ett på väg upp.

Två hissar på väg att mötas i den tolvvåningsbyggnad vi kallar elitserien.

I den ena ett leende, stojande Södertälje.

I den andra ett dödstyst Modo.

Det var exakt de kontrasterna när jag gick från Södertäljes omklädningsrum till Modos, från vinnare till förlorare, från nyvunnet självförtroende till inget självförtroende alls.

Södertälje tog sin tredje raka bortaseger efter 5-3 mot Modo och självförtroendet syntes extra väl då backen Timmy Pettersson skickade iväg det avgörande femte målet från sin egen målbur, hela vägen över tre zoner och in i den tomma Modokassen.

SSK är som Klüft

Pucken gick Södertäljes väg, det var aldrig något snack, spikrakt in i mål bara.

Det är idrottspsykologi i sin råaste form och kräver ingen djupare analys.

Självförtroende, helt enkelt.

Antingen finns det, eller också inte.

Det är som när Carolina Klüft gjorde sitt tredje och sista längdhopp i sjukampen i VM i Paris, efter att ha trampat över i de två första.

Smack, sa det bara och VM-guldet var hennes.

Självförtroende.

Men samtidigt är det inget som kommer gratis. Det är något man måste jobba sig till.

Vad som drabbat Modo är en hagelskur i taktiktavlan som fått allt självförtroende att rinna ut och lämnat ett gäng förvirrade hockeyspelare efter sig.

För det finns kalla fakta varför Modo är elitseriens kanske sämsta lag just nu:

Power play

Modo är sämst i hela elitserien och har bara gjort nitton mål i spel i numerärt överläge. De gör bara mål var tionde gång.

Box play

Modo är nästan lika dåliga att försvara sig i numerära underlägen. Bara jumbon Mif Redhawks är sämre och Modo har släppt in 26 mål i box play.

Målproduktion

Sämst i elitserien med 71 gjorda mål på 33 matcher. Det är 2,15 mål i snitt per match i en klubb som fostrat några av Sveriges största poängplockare genom tiderna.

Våga mer, Modo

Det är naturligtvis tre avgörande moment, men också ett tecken på att Modo inte spelar efter materialet.

Pirro Alexandersson har valt en alldeles för defensiv spelstil, med tanke på materialet.

I går visade Modo vad laget är mäktigt, då man hämtade in 0-4 till 3-4 innan det där sista baklängesmålet kom i tom kasse.

Tänk om man kunde spela så offensivt en hel match?

I stället ska det gnetas, styras och ställas upp.

Mats Wennerholm
Mats Wennerholm


Modo har faktiskt bara släppt till 861 skott på det egna målet. Det kan jämföras med topplag som HV 71 (967), Frölunda (988) eller Djurgården (1 055).

Jag tänker inte ropa på Pirros avgång, även om hemmapubliken i Kempehallen gjorde det i går (och de brukar sannerligen inte vara lika vulgära som oss hockeykrönikörer).

Det är bara några veckor sedan publiken i Södertälje skrek samma sak om Timo Lahtinen.

I dag är Timo kung.

Han höll envist fast vid sin linje, fick klubben att lägga sina sista slantar på några välbehövliga nyförvärv och - vips - vände det.

Det ska den tränare vi kallade golfpensionär ha all heder av.

Frågan är om det slutar lika lyckligt för Pirro.

Bra förstärkningar

Det märkliga med Modos fall är att hemvändarna spelat exakt så bra som alla förväntade sig. Per Svartvadet har varit lagets bästa spelare, Andreas Salomonsson näst bäste forward och Hasse Jonsson bäste back.

Det gör gåtan ännu djupare.

     Mest imponerande just nu är ändå Djurgården. Laget har en skadelista lång som kinesiska muren, men bara fortsätter att vinna. Färjestad hemma, Linköping borta. Det spelar ingen roll.

WENNERHOLM

tar pulsen på svensk hockey

innelistan

Sega gubben vägrade att vika sig för att krav på avgång. Nu är Timo en vinnare igen och man måste beundra hans envisa kamp. När Södertälje startade kampnajen "Nu, jäklar", var det många som log. Men sedan kom slovakerna Sekeras och Döme och finländaren Riihijärvi. Det är svårare än många tror att hitta rätt spelartyper, men SSK hittade de felande länkarna som gav ett vinnande lag.

Blir elitseriens största stjärna då han landar i Sverige och Djurgården efter nyår. Kan vara den sista pusselbit som ger Djurgården SM-guld.

Kunde äntligen göra comeback på annandagen efter 27 matchers skadeavbrott. Svarade med att sätta en iskall straff.

Jag upphör inte att förvånas över Bjurlings höga nivå. Rookie i elitserien, men största hemligheten bakom Djurgårdens framgångar.

Har gjort fler poäng än Nicklas Lidström. Tärnström är Pittsburghs största stjärna så länge Mario Lemieux går skadad.

Snart drar den igång och skapar hockeyfeber på de orter som vill upp. Den drömmen måste få leva kvar, annars dör svensk hockey.

Vilken dramatik det kommer att bli kring de båda strecken under slutspurten. Vilka åker ur, vilka hänger kvar och vilka tar sig till slutspel?

Vem mer än Foppa kan bli så ilsken över en utvisning? Elva miljoner dollar i årslön, 30 år, men fortfarande samma passion.

Inga poäng i går, men Peltola är nyckel till att Linköping blivit ett lag på övre halvan. Elitseriens bäste utlänning i höst.

Det enda världsmästerskap där alla de bästa är med. Morgondagens stjärnor visar upp sig och det är topphockey rakt igenom.

utelistan

Till och med hemmapubliken kräver hans avgång och laget fungerar inte. Pirro har inte fått sitt stjärnfyllda gäng att fungera.

Här spelas JVM i Finland och Svt kan köpa rättigheterna för en struntsumma. Men lägger hellre pengarna på Baltica Cup. Verkligen botten!

Är ett nytt Modo på väg? Fyra raka förluster nu för medelpadingarna. Fjolårets succélag måste vända trenden.

Mats Wennerholm
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet