Elitserien har för många utlänningar

HOCKEY

Finländare ploppar upp i elitserien lika ofta som finnar i ett ovårdat tonårsansikte.

Spelare gör comeback i en ålder när suspensoiaren egentligen är överflödig. Samtidigt tvingas jättetalangen Robert Nilsson spela utomlands.

Ursäkta, men ska det vara så?

I fredags var det sista dagen för övergångar i elitserien. Leksand passade på att ta finske forwarden Jari Kauppila - som för ett par år sedan inte platsade i Luleå - och HV 71 hans landsman Jarmo Myllys, som också har ett förflutet i Norrbotten.

Utlänning nummer 65 och 66 i ligan. En fjärdedel av spelarna i elitserien är i dag importer och fler blir det för varje år.

Ja, nästan för varje dag.

Jag och förbundskaptenen Hardy Nilsson har tidigare - tror jag - bara haft könet gemensamt, men den här gången är jag beredd att hålla med honom i hans uppriktiga oro. Antalet utlänningar i elitserien är på tok för stort och ett allvarligt hot mot svensk hockey.

Nej, nu måste förbundet ta i med hårdhandskarna.

Så här kan det inte fortsätta.

Den mest skrämmande exemplet är Tyskland. På 90-talet fanns det så många utlänningar i den tyska ligan att landet knappt fick ihop till ett representationslag. Än mindre till ett slagkraftigt sådant. Nu har det införts ett begränsningssystem, men importflugan skickade deras landslag till hockeyns smutsiga bakgård.

Vi är inte där än, men snart om utvecklingen får fortsätta i samma takt. Varför har det blivit så?

Till viss del får svensk hockey skylla sig själva. Den hemliga kartellen är borta, men har ersatts av ett så kallat utbildningsbidrag, som gör att spelare - trots Bosman-domen - kostar pengar vid övergångar mellan två svenska föreningar.

Alltså, samma sak, men med ett finare ord.

Därför stack Burström utomlands

Varför tror ni till exempel Luleås rutinerade forward Anders Burström nobbade alla elitserieanbud och flyttade till finska ligan i höstas? Fick han bättre betalt där? Nej, men han kostade 700 000 kronor för en svensk elitserieklubb att lösa i utbildningsbidrag. Utöver det skulle han ha en marknadsmässig lön och då handlade det plötsligt om sjusiffriga belopp.

Burström gick gratis till Finland. Hajar ni?

Istället för spelare som Anders Burström plockar klubbarna in en finländare eller en österrikare och kostnaden halveras. Dessa spelare är - i enlighet med Bosman-domen - gratis i övergångssumma.

Varför spelar Robert Nilsson i Schweiz, tror ni?

Okej, Leksand var inte glad på honom, men skulle han gått till Djurgården - som han själv ville - hade han kostat klubben 400 000 kronor i utbildningsbidrag.

Till Schweiz går han gratis.

Tillsvidare är 19-åringen uthyrd till Fribourg, men i sommar lär debatten blossa upp på nytt om han vill tillbaka. Trots att Robert Nilssons kontrakt går ut med Leksand i vår kostar han 400 000 kronor för alla elitserieklubbar att lösa - plus lön då.

Man behöver inga högskolepoäng för att förstå att Robert Nilsson - som haft en tung säsong - kommer att få svårt att hitta en svensk klubb att spela i.

Han blir helt enkelt för dyr.

Nästa fluga i svensk ishockey är pensionärer, som gör comeback. Robert Nordmark, 41, har snört på sig skridskorna på nytt och Mats Lusth, snart 42 år, hotar med samma sak.

En sak är säker: Några problem med finnar lär inte gubbarna ha, men hur är det med resten?

Jag bara undrar"