Fagerlund hyllar Evensson

”Den bäste ledaren Tre Kronor har haft”

HOCKEY

Svenska ishockeyförbundets tidigare ordförande Rickard Fagerlund beklagar Conny Evenssons beslut att lägga av.

Han hyllar honom som den störste.

- Conny är den bäste förbundskaptenen vi någonsin haft. Vi bråkade aldrig och det säger väl allt, säger Rickard Fagerlund och skrattar.

Foto: ANDERS DEROS
Rickard Fagerlund hyllar Conny Evensson.

Under 19 år var Rickard Fagerlund svensk hockeys karismatiske chef och han har genom åren haft många förbundskaptener anställda. Han tvekar aldrig när Sportbladet ber honom utse den bäste ledaren Tre Kronor haft.

- Behöver inte ens betänketid. Conny, utan tvekan, säger Rickard Fagerlund bestämt.

Tog två guld

Hockeyförbundet anställde Conny Evensson 1990 och när han lämnade jobbet två år senare hade han fört Sverige till två VM-guld.

- Det som utmärker Conny är att han har en otrolig vinnarinstinkt. Under en VM-turnering, jag kommer inte ihåg vilken, mötte jag Pudding (Anders Weiderstål, materialförvaltare) under en match, i en periodpaus, säger Fagerlund.

Och fortsätter:

- Han frågade mig hur mycket vi låg under med. Va? undrade jag. Jag sa att vi ledde med 3-1 och Pudding bara skakade på huvudet och sa: "Conny är vansinnig i omklädningsrummet, trodde vi låg under med 1-3".

- Det är så typiskt Conny. Han är aldrig nöjd. Det finns hela tiden saker som kan förbättras. Och det är det som gör honom så framgångsrik.

Inget agg mot Conny

Rickard Fagerlund har haft otaliga konflikter med sina förbundskaptener genom åren. Rubrikerna har varit många, stora och framförallt svarta.

Utom när Conny Evensson var förbundskapten.

- Han är den ende som jag aldrig varit i konflikt med. Jo, det är faktiskt sant. Det fanns aldrig någonting att anmärka på honom, säger Rickard Fagerlund.

1998 - när Kent Forsberg klev av - försökte svenska ishockeyförbundet övertala Conny Evensson att göra comeback i Tre Kronor.

- Jag var i kontakt med honom flera gånger, men Conny hade bestämt sig för att ta det där travjobbet och ingeting kunde få honom att ändra sig. Synd för svensk hockey, säger Rickard Fagerlund.

Pratar med varandra

Fortfarande är han och Conny Evensson goda vänner.

- Vi träffas då och då, pratar i bland i telefon och skickar julkort åt varandra. Alltid när vi ses har vi nära till skratt båda två, säger Fagerlund.

Patrik Thornéus