”Min kropp sa stopp”

Conny Evensson tvingas sluta: Jag lovar hjälpa Frölunda

HOCKEY

Frölundas tränare Conny Evensson tvingas lägga av.

En sagolik karriär är över.

- Visst fan känns det vemodigt. Men när kroppen inte fungerar är det stopp. Det är bara att inse faktum, säger han till Sportbladet.

Foto: ULF NYLÉN
Conny Evensson fick akuta problem med ryggen och tvingas nu sluta som tränare för Frölunda.

Precis som Sportbladet skrev i söndags har Conny Evenssons diskbråck inte läkt som planerat. Säsongen var i fara, sa han i intervjun, och i går tog han beslutet att hoppa av sitt tränarjobb i Frölunda.

Och avsluta karriären helt.

- Egentligen var det meningen att jag skulle köra säsongen ut och sedan lägga av. Men vissa saker kan man ju inte veta i förväg, säger Conny Evensson till Sportbladet.

Under julen blev hans ryggproblem - som han haft under flera år - plötsligt akut. Läkarna konstaterade ett diskbråck mellan den fjärde och femte nackkotan och en förträngning i kotparet under.

Evensson blev sjukskriven i en månad.

- Jag hoppades ju att jag skulle bli frisk under tiden, men innerst inne visste jag nog vad som väntade. Min kropp sa helt enkelt stopp, säger Conny.

- Och då menar jag inte bara fysiskt, utan även psykiskt. Innan jul hade jag så ont att jag knappt kunde sova och det påverkade givetvis också mitt humör. Hela jag blev svag.

Vill bli bollplank

Utbränd?

- Jag gillar inte ordet, eftersom det är så luddigt. Men okej, en form av utbrändhet var det säkert också. En kombination av det och ryggen, då.

I går var han på återbesök hos sin läkare och sjukskrivningen förlängdes till den 1 mars.

- Då har ju slutspelet redan dragit i gång. Nej, Janne (Karlsson) får fortsätta ha huvudansvaret. Jag fungerar gärna som bollplank, men kommer aldrig att ställa mig i ett bås igen.

Om tre år" Kan du tänka dig att göra comeback?

- Nej, nu är det slut. Jag har gjort mitt.

Hur mår du nu?

- Bättre, lite bättre. Smärtan har börjat släppa och jag har blivit gladare som människa.

Men det fungerar inte att jobba?

- Nej, inte som jag vill. När jag går ut med grabbarna vill jag kunna ge 110 procent. Klarar jag inte av att prestera det är jag en dålig tränare och det vill jag absolut inte vara.

- Jag har krav på mig själv, ska du veta.

Känns det sorgligt?

- Visst är jag deppad över att det nu är slut. Samtidigt skulle jag ju ändå ha lagt av i vår. Men då hade jag å andra sidan fått uppleva ett slutspel till och förhoppningsvis ett nytt SM-guld.

Conny Evensson är Sveriges framgångsrikaste tränare genom tiderna. Han har tagit två VM-guld, tre SM-guld och även två schweiziska mästerskap med Kloten.

- Jag har betalt ett högt pris för mitt hockeyliv. Samtidigt hade jag inte velat ha det ogjort. Tänk vad jag fått uppleva i det här yrket!

1975 lade han sin spelarkarriär åt sidan och blev tränare. Han tog han hand om Färjestads juniorer och två år senare, 1977, klubbens a-lag.

- Jag var 32 år när jag började i elitserien och nu är jag snart 59 år" Bortsett från tre år i travbranschen har hockeyn varit mitt allt. Det känns som jag har gjort det mesta.

"Birgit är fantastisk"

Bortsett från kroppen, har du fått offra någonting annat?

- Offrat och offrat, men visst har min fru Birgit fått dra ett tungt lass. Hon är fantastisk som orkat med mitt liv.

Vad ska du göra nu?

- Bli frisk, så att jag kan leva ett normalt liv på gamla dagar. Det är det absolut viktigaste. Sedan vill Frölunda ha min hjälp och jag har lovat att på något sätt fortsätta i föreningen.

Som vadå?

- Jag har alltid varit rätt bra på att se vilka spelare som kan utvecklas och bli riktigt bra. Frölunda vill att jag ska fungera som scout.

Drömmen: Bli frisk

Vem vill du se som Frölundas tränare nästa säsong?

- Janne Karlsson. När jag och han började jobba ihop i Frölunda var min tanke att han på något sätt skulle ta över och föra mina tankar vidare. Nu står han där, men jag vet inte vad Frölunda vill. Han är i alla fall min man.

Ditt bästa tränarminne?

- Oj, oj, det var svårt. När vi gick upp med Frölunda 1989 var jättestort. Sedan VM-gulden och SM-gulden" Nej, jag kan inte säga något enskilt minne som är större än något annat.

Ska du förverkliga någon dröm nu när du får mer tid över till fritid?

- Drömmen nu är att bli helt frisk. I övrigt har jag inte tänkt så långt. Jag känner mig ganska nöjd just nu.

Guld-Conny har gjort sitt.

Här är Connys hockeyhistoria

Patrik Thornéus