HV har värvat ett problem

Patrik Thornéus: Det kan bli pannkaka av alltihop

HOCKEY

Målvaktslegendaren Jarmo Myllys är tillbaka i elitserien och gör – inte helt oväntat – redan succé.

Men det finns ett problem.

Vad händer med Stefan Liv?

”The Man Behind The Mask” – som han kallas – är en av de största profilerna i elitseriens historia.

Ja, faktiskt är det så.

Och det är kul att han är tillbaka.

Men att Jarmo Myllys gör elitseriecomeback i HV 71 är inte väntat. Laget har Stefan Liv och rutinerade Bosse Ahl som backup och jag fattar inte hur HV-ledningen egentligen tänkt?

Inget allvarligt knäproblem

Okej, Stefan Liv var skadad när klubben värvade Myllys, men alla visste att landslagsmålvaktens knäproblem inte var speciellt allvarliga och att det inte var någon fara för spel i slutspelet.

Ändå värvade man finländaren.

Nästa vecka är Stefan Liv tillbaka och då har laget två målvakter, som båda konkurrerar om platsen mellan stolparna.

Plötsligt är Liv inte automatiskt nummer ett.

Hur tar han det?

Jag förstår att både Stefan Liv och Bosse Ahl var tveksamma när HV 71 presenterade Jarmo Myllys.

Speciellt psykologiskt var det inte.

HV 71 kommer inte att se röken av Bosse Ahl när säsongen är över och en av elitseriens bästa andremålvakter försvinner från Jönköping för gott. Förmodligen.

Sedan har HV 71 inte gjort livet lätt för Stefan Liv.

Larsson snackar bredd

Klubbens agerande kan inte tolkas på annat sätt att den inte helt och fullt litar på landslagsmålvakten och vad betyder det för 23-åringen, som den här säsongen med eftertryck visat att han är mogen att föra HV 71 långt i slutspelet?

Sportchefen Dag Larsson pratar om bredd – att alla tre är tänkbara förstemålvakter – och pekar på Frölunda, som i fjol tog SM-guld med Henrik Lundqvist och Fredrik Norrena.

Men det var ett undantag.

Jag kan inte komma i håg när ett lag gick hela vägen med två förstemålvakter. Än mindre tre. Nej, varje år – förutom i fjol, då – är det en målvakt, som blivit den stora guldhjälten. Myllys har varit det, Rousson, Tellqvist, Holmqvist och Ketterer också. Bland andra. Och så Bosse Ahl, förstås. Han var den store festfixaren när HV 71 vann 1995 och nu kommer tacket.

Värd sina biljetter...

Hoppas han får fribiljetter till resten av hemmamatcherna i alla fall.

Nej, jag tror att HV-ledningen måste bestämma sig och ge Stefan Liv förtroendet. Jarmo Myllys har rutinen och är duktig och kan till och med vara bättre än Liv i ett tätt och tufft slutspel, men det vore inte rätt att spela ut dem mot varandra.

Speciellt som Liv är HV 71:s framtid.

För honom handlar det om mer än spel i HV 71. Hans landslagsplats är också hotad. Med tanke på att konkurrenter som Henrik Lundqvist och Daniel Henriksson briljerat i Tre Kronor är det inte alls säkert att Liv får en plats i vårens VM-trupp.

HV 71 har värvat ett problem. På papperet ser det bra ut, men jag är rädd att det blir pannkaka av alltihop.

Att det blir kaos.

Jag skulle inte bli förvånad om Jarmo Myllys till slut tar hand om förstespaden i slutspelet och när festen lagt sig i vår undrar man vad som händer.

Hur mår Stefan Liv, till exempel?

Patrik Thornéus