Öppet - men ändå avgjort

Patrik Thornéus: Sorry, alla fyra lag i botten - ni klarar inte klättringen över strecken

HOCKEY

Spelarna i Leksand får fortsättningsvis också besöka Mårtas livs med lösmustasch.

Även Malmö är borta.

Och Luleå går till slutspel.

Streckstriderna är – i praktiken – redan avgjorda.

Tre omgångar återstår och det finns hur många scenarior som helst. Leksand kan klara sig kvar om? Luleå kan missa slutspel om? Malmö kan undvika kvalserien om? Brynäs kan och Södertälje kan?

Om, vill säga.

Alla spelare och ledare i de inblandade lagen kan säkert – om de skött sina studier rätt – hitta halmstrån och finna tillfällig nattsömn genom komplicerade matematiska ekvationer, men nej.

Jag tror allt redan är avgjort.

Om vi börjar med slutspelstriden så är det bara att lyfta på hatten för Luleå Hockey. Laget har – som vanligt – överträffat sig självt. Trots massvis med skador, ett gäng åldermän i utförsbacke och talanglöst folk i allmänhet är laget i praktiken klart för slutspel.

Inte en chans, Leksand

Jag är imponerad.

Herregud, hade Färjestad haft ens en gnutta av Luleås moral skulle förmodligen hela laget spelat i NHL nästa säsong och tränaren Bengt-Åke Gustafsson stått staty på torget i Karlstad.

Nej, det är inget skämt.

I bottenstriden är Leksand avsågat. För att laget ska klara sig kvar måste det vinna sina återstående matcher samtidigt som Malmö, Brynäs och Södertälje alla förlorar eller tar poäng av varandra i en röra som får Knutby att framstå som en helt vanlig snatteriutredning.

Det går inte.

...men kvalet ger stålar

Okej, då har Malmö en lite större chans. Laget möter Södertälje i nästa omgång och en seger där kan – jag säger kan – möjligtvis, kanske, eventuellt, teoretiskt göra vägen till fast mark lite rakare. Men chansen att Malmö klarar sig undan kvalserien är ändå bara mikroskopisk.

Och hypotetisk.

Som en tröst i bedrövelsen kan kassörerna i Malmö och Leksand jubla i det tysta. Klubbarna kommer – hur konstigt det än låter – att vinna ekonomiskt på spel i kvalserien. Det handlar om miljoner. Med minimal insats.

Lagen i superallsvenskan håller inte elitserieklass och klarar spelarna i Malmö och Leksand bara av den mentala pressen hyfsat blir resan tillbaka en ren formsak.

Ser redan fram emot derbyna mellan Mora och Leksand och jag är nog inte ensam om det. Folket i Mora åker flera mil extra för att slippa köra in i Leksands kommun när det åker till Stockholm.

Har jag hört.

Bara en sådan sak.

Patrik Thornéus