Svensk hockey behöver Malmö - och Percy

HOCKEY

På något sätt har Mif Red Hawks kris känts olustig. Därför är jag glad över att klubben - och finansiärerna - vågar satsa igen.

Elitserien behöver nämligen Skåne. Elitserien behöver Mif.

Och elitserien behöver framför allt Percy Nilsson.

Jag är nog inte i majoritet.

Många har nog - sedan Mifs katastrofala ekonomi avslöjats - suttit med sin käresta och fingrat på en champagnekork och bara väntat på att avlossa den i ren triumf. Gärna i ansiktet på Percy Nilsson.

Ja, helst längre ner på den något otränade skånska kroppen, har jag förstått.

Byggherren har alltid varit obekväm och när han dansade in i hockey-Sverige på 80-talet tvingade han alla grå, mossiga klubbledare, som alltid dyrkat kooperativet, att leva i nuet.

Idrott är affärer.

Det förstod Percy tidigt.

När andra klubbar försökte sälja enkronorslotter satsade han sina miljoner till att bygga ett ishockeylag.

Kritiken lät inte vänta på sig.

Percy Nilsson löpte gatlopp i media och alla hoppades att det skulle gå åt helvete för den novise visionären.

Resan slutade i SM-guld för Malmö 1992 och 1994.

Percy drabbades av hybris

Percy Nilsson fick övriga klubbar att se mer affärsmässigt på sporten och även om han inte bidragit till allt så har han gjort mer för sporten än många andra klubbledare i Sverige.

Att Percy Nilsson sedan - någonstans efter vägen - drabbades av fullständig hybris och trodde att han kunde styra hockeyvärlden från sin kontor i Malmö är en annan sak. Det är fullt begripligt att allt gick åt helvete för Mif.

I början korrigerade byggherren varje bokslut - som visade rött - genom att skriva ut en personlig check med ett skratt. Men tillslut kom verkligheten i kapp även honom och i dag är det han som står och undrar över utvecklingen.

En utveckling han själv startade.

Men Percy Nilsson - även utan it-bubblans alla miljoner - är en man som är oerhört viktig för svensk ishockey. Jag hoppas att alla förstår hans engagemang.

Nästan varje morgon sedan han startade penningkarusellen i elitserien har hans feta Mercedes stått utanför ishallen i Malmö.

Det kallas respekt.

Därför hoppas jag att Percy Nilsson, Malmö och Skåne snart är tillbaka och slåss om en plats i elitseriens slutspel.

Svensk hockey behöver Mif.

Företagen i Skåne.

Och så Percy Nilsson, så klart.