Topplaget som glömdes bort

HV 71 mot serieseger: Vi är inte bortskämda med favoritskap

1 av 2 | Foto: Jan-Erik Ejenstam
Tvåmålsskytt HV71-spelaren Simon Skog jublar efter sitt 1-1-mål. Skog gjorde även 4-1-målet.
HOCKEY

JÖNKÖPING

Ändå nämns knappt HV 71 i snacket om SM-guld.

- Det verkar som om många glömt bort oss, säger Pär Mårts efter 6-1-segern mot Modo.

Nästan klara elitseriesegrare.

Trots sin imponerande säsong är det inte många som verkar tro att HV 71 skall nå ända fram. Med tanke på att laget varit jämnast under säsongen och uppenbarligen hållit högst nivå kan det verka konstigt.

- Vi är väl inte direkt bortskämda med favoritskap, säger Johan Davidsson och ler.

Men faktum kvarstår att HV 71 tidigare säsonger ofta sviktat rejält, antingen i grundserien eller slutspelet. Något som årets upplaga inte visar några tendenser att göra.

HV 71 imponerade

Gårdagens föreställning mot Modo var imponerande, om man bortser från första perioden. Den enda som visade tigerhjärta då var målvakten Bosse Ahl.

- Ja, han var ju grym och räddade oss då, säger Davidsson.

Och det ger tränare Pär Mårts angenäma bekymmer. Snart har han tre målvakter att välja och vraka mellan.

Kanske Ahl får fortsätta ett tag till?

- Nu ska vi träna i morgon och sedan får vi ta en funderare på vem som ska stå nästa match. Men Ahl var mycket bra idag, säger Mårts.

Överhuvudtaget har HV 71 ett homogent lag i år med massor av potentiella matchvinnare.

Det enda som oroat tidigare är försvarssidan som då och då kan svikta. Men det har blivit allt bättre och kanske har Pelle Gustafssons skada fått andra att kliva fram och dessutom börjar Fredrik Olausson att visa vilken ledargestalt han fortfarande är.

"Inspirerande"

- Det blir ju roligare ju längre säsongen går och inspirerande att slutspelet närmar sig, förklarar Olausson.

Som var på härligt spelhumör igår och spelade fram till två mål. HV:s viktiga 2-1 var frukten av Olaussons härliga speluppfattning när han märkte att han kom ur vinkel släppte han pucken bakom ryggen istället. Kalle Sahlstedts skott rullade in över Juuso Riksmans plock.

- Jag tror att det målet var väldigt viktigt. Det är en oerhörd skillnad att gå in i omklädningsrummet efter att ha fått ett mål så sent i en period, förklarar Peter Ekelund, HV:s bäste igår.

Om första perioden var dålig så var andra desto bättre från HV:s sida. Man kom med bra bredd och härlig skridskoåkning och Modo var aldrig nära. Den slutade 3-0 men det kunde faktiskt varit det dubbla.

Tror på sig själva

HV 71 blir att räkna med.

- Jag tror stenhårt på oss, men det kommer att bli väldigt lite som skiljer mellan lagen i kvartsfinalerna, tror Johan Davidsson.

Och kanske att bortglömda HV kan dra nytta av att inte tillhöra storfavoriterna till guldet innan slutspelet drar igång.

- Det kan vara en fördel för självklart blir man påverkad av det man läser och ser... men det viktigaste av allt är att vi själva vet vad vi kan, säger Peter Ekelund.

Och efter den här säsongen kanske ingen glömmer HV 71.

Någonsin.

HV mot guldfavoriterna

Martin Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM