Linköping–Timrå

HOCKEY

Matcherna

Måndag 1/3: Timrå–Linköping

Onsdag 3/3: Linköping–Timrå

Fredag 5/3: Timrå–Linköping

Söndag 7/3: Linköping–Timrå

Tisdag 9/3: Linköping–Timrå (ev)

Torsdag 11/3: Timrå–Linköping (ev)

Söndag 13/3: Linköping–Timrå (ev).

Säsongens möten:

18/10: Timrå–Linköping 3–1

30/11: Linköping–Timrå 2–1

6/1: Linköping–Timrå 4–0

19/2: Timrå–Linköping 0–5

FAKTA/LINKÖPING

Arena: Stångebro.

Kapacitet: 4 700.

Publikrekord: 4 714.

SM-guld: Inget.

Biljettläget: Släpptes i går för allmänheten. Sittplats är slutsålt. 1000 ståplatser kvar.

Slutspelsfeber: För första gången i slutspel och stan febrar. Efter tio minuter var sittplatsbiljetterna slut.

Poängtoppen

1. M. Peltola

43 (14+29)

2. J. Tarvainen

35 (20+15)

3. P. Eklund

32 (15+17)

Busligan

1. C. Norgren

81 minuter

2. Andreas Pihl

64 minuter

3. Brian Felsner

63 minuter

Wennerholm: Formstarkt & organiserat

Linköping har smugit med lite snyggt, sådär lite i skymundan och klättrade upp till fjärdeplatsen i sista omgången. Det var östgötarnas fjärde raka seger och på de fyra senaste har man imponerande 16–4 i målskillnad. Ett av lagen man slagit är Timrå, som fick stryk med klara 5–0 så sent som för tio dagar sedan. Jag tror att Linköping kan gå ända till en final, då man haft förvånansvärt lätt mot alla topplag – förutom HV 71. Blir det HV i semi är det över för LHC.

Styrka

Linköping styrka är defensiven. Östgötarna släppte in minst mål av alla lag i grundserien och hade också elitseriens bästa box play. Ett tecken på ett organiserat spel där alla vet sin uppgift. Tränaren Roger Melin kan sin sak.

Svaghet

Linköping gör sitt första SM-slutspel och hela organisationen är orutinerad. Många av spelarna har spelat slutspel i andra klubbar, men här gäller det att hantera pressen i en helt ny omgivning.

Målvakt

Fredrik Norrena har varit elitseriens bäste målvakt under grundspelet. En riktig matchvinnartyp. Det sägs att laget med den bäste målvakten brukar vinna SM-guld och här har Linköping ett trumfkort.

Nyckelspelare

Finländska radarparet Mikko Peltola och Jussi Tarvainen har varit elitseriens mest lyckade värvningar den här säsongen. Peltola är en klok, spelskicklig center och Tarvainen en utpräglad målskytt. En vinnande kombination även i ett slutspel.

Skador

Linköping är skadefritt.

Tränarsnack

– Det hade inte spelat någon roll vilket lag vi fått möta. Den enda fördel jag kan se är att vi slutade fyra och därmed får en eventuellt avgörande kvartsfinal på hemmaplan. Vi har en bra känsla i laget när vi går in i slutspelet, säger tränaren Roger Melin.

FAKTA/TIMRÅ

Arena: Sydkraft Arena.

Kapacitet: 5 500.

Publikrekord: 11 694.

SM-guld: Inget.

Biljettläget: Släpper biljetterna i dag.

Slutspelsfeber: Timrå har ett publiksnitt i år på 5 200 och allt tyder på att det blir fullsatt.

Poängtoppen

1. V. Krykov

32 (8+24)

2. M. Matthiasson

31 (20+11)

3. N. Nordgren

28 (13+15)

Busligan

1. S. Lindström

91 minuter

2. P. Styf

79 minuter

3. Y. Hagos

75 minuter

Wennerholm: Kan inte överraska mer

Timrå var fjolårets sensationslag i elitserien, då man gick från kvalserien och rakt upp till en tredjeplats i fjol. Det var ganska självklart att det skulle komma en reaktion i vinter, men Timrås slutspelsplats var aldrig hotad. Tränaren Kenta Johansson har gjort ett strongt jobb igen, men överraskningsmomentet är borta. I fjol tog sig Timrå till semifinal mot blivande mästarna Frölunda. Nu tror jag inte de överlever kvartsfinalen mot Linköping. Men Timrå kommer definitivt inte att ge sig utan strid.

Styrka

Arbetskapaciteten är Timrås verkliga styrka. Ett av elitseriens mest vältränade lag. Timrå lever mycket på sin skridskostyrka och är oerhört jobbiga att möta. Medelpadingarna tillhör också toppskiktet både i power play och box play.

Svaghet

Timrås svaghet är väl just att man är elitseriens medellag. Lagom bra hemma, lagom bra borta. De där riktiga topparna saknas. Timrå har också haft problem med målskyttet, jämfört med lagen före i tabellen

Målvakt

Timrå har två på papperet mycket starka målvakter i Kimmo Kapanen och Corey Hirsch. Men ingen har övertygat i vinter, direkt. Det som var fjolårets styrka känns betydligt osäkrare i år.

Nyckelspelare

Robert Carlsson är lagkapten i Timrå och en typisk representant för medelpadingarnas styrka – hårt jobb och skridskoåkning i tre perioder. Carlsson är den där typen av spelare som visar vägen. Han både tar och ger smällar och kan få med sig hela laget. Det krävs om Timrå ska överleva kvarten.

Skador

Kent Manderville har problem med en höft, backen Kalle Koskinen är ljumskskadad.

Tränarsnack

– Linköping blir en utmaning för oss. De har två bra målvakter men det har vi också. Det står 1–3 i matcher till dom men det som varit i serien är historia – nu är det något annat. Linköping ska bli en utmaning för oss och jag hoppas det blir fullsatt i Sydkraft Arena på måndag. Vi lär behöva allt stöd vi kan få, säger Kent ”Lill-Kenta” Johansson, tränare i Timrå.

Sportbladets ishockeyexpert Mats Wennerholm anaylserar kvartsfinalen mellan Linköping och Timrå.