HV 71–Modo

HOCKEY

Matcherna

Måndag 1/3: Modo–HV 71

Onsdag 3/3: HV 71–Modo

Fredag 5/3: Modo–HV 71

Söndag 7/3: HV 71–Modo

Tisdag 9/3: HV 71–Modo (ev)

Torsdag 11/3: Modo–HV 71 (ev)

Söndag 13/3: HV 71–Modo (ev)

Säsongens möten

18/10: HV 71–Modo (str) 3–2

30/11: Modo–HV 71 (sd) 1–2

8/1: Modo–HV 71 1–3

22/ 2: HV 71–Modo 6–1

FAKTA/HV 71

Arena: Kinnarps Arena.

Kapacitet: 6 236.

Publikrekord: 6 136.

SM-guld: 1995.

Biljettläget: Släppte biljetterna i måndags och det är redan slutsålt.

Slutspelsfeber: På fyra minuter var alla biljetter sålda. Det råder utan tvekan slutspelsfeber i Jönköping.

Poängtoppen

1. K. Sahlstedt

42 p (20+22)

2. J. Davidsson

38 p (14+24)

3. P-Å Skröder

28 p (11+17)

Busligan

1. P-Å Skröder

138 minuter

2. A. Jämtin

105 minuter

3. M. Remstam

75 minuter

Wennerholm: HV kommer inte falla ihop

HV 71 går in i årets SM-slutspel som favoriter till SM-guldet. En helt ny situation för smålänningarna, som har lång historia att falla ihop när det gäller. Jag är lite orolig för att det kan hända igen. HV vann serien, men det är nu det verkligen gäller. Skulle HV åka ur i kvarten, är seriesegern snart glömd. Pallar HV för trycket? Jo, jag tror faktiskt det. Kvartsfinalen blir en bra genomkörare. HV har fyra raka mot Modo i vinter, även om de två första var oavgjorda vid full tid.

Styrka

Tempot och skridskoåkningen imponerar. När HV kommer med fart är de nästan omöjliga att stoppa. Ett komplett lag byggt från grunden. Självförtroendet blir en väldig tillgång nu då slutspelet startar.

Svaghet

Landslagsbackens Pelle Gustafssons skada kom mycket olyckligt. Han kan eventuellt spela igen först om HV når en final. Pelle Gustafsson var elitseriens kanske bäste back fram till skadan och gjorde braksuccé i Sweden Hockey Games.

Målvakt

Inget slutspelslag har t v å så bra målvakter, nu sedan HV blixtvärvade Jarmo Myllys. Stefan Liv är naturligtvis given etta, men nu finns möjligheten att låta honom vila. En trygghet både för HV och Liv.

Nyckelspelare

Johan Davidsson har vuxit enormt efter jul. Sedan succén i Sweden Hockey Games har målskyttet lossnat även i HV. Davidsson är en matchvinnartyp och en outslitlig grovjobbare. En perfekt kombination i ett slutspel.

Skador

Per Gustafsson har brutit handleden och spelar varken kvartar eller en eventuell semi. Finske målvakten Jarmo Myllys är ljumskskadad, men snart tillbaka.

Tränarsnack

– Vi går in i slutspelet med ett bra bortaspel och från den här sista matchen tar vi med oss ett bra box play som kan vara värdefullt att ha. Lottningen kan vi ju inte påverka, nu blev det Modo. Vi flyger charter till Örnsköldsvik där vi brukar spela bra, säger Pär Mårts.

FAKTA/MODO

Arena: Kempehallen.

Kapacitet: 5 900.

Publikrekord: 9 153.

SM-guld: 1979.

Biljettläget: Släpper biljetterna i dag.

Slutspelsfeber: I år har Modo haft en trogen publik och allt tyder på snabb åtgång.

Poängtoppen

1. A. Salomonsson

39 (13+26)

2. M. Wernblom

25 (14+11)

3. P. Svartvadet

20 (13+7)

Busligan

1. M. Wernblom

88 minuter

2. M. Lehtinen

76 minuter

3. M. Hedlund

69 minuter

Wennerholm: Modo orkar inte stå emot

Modo får vara nöjda med att ha nått så här långt. Skulle Modo vinna kvartsfinalen mot HV 71, vore det säsongens största skräll. Klubben har haft problem hela vintern som kommer att sluta i ett ekonomiskt fiasko med miljonförluster. Min gissning är att det bara blir två hemmamatcher för Modo, då jag tror att det är avgjort redan efter fem matcher. Modo orkar inte stå emot HV 71:s giftiga offensiv.

Styrka

Modo har massor av rutin och spelar elitseriens mest defensiva hockey. Det brukar vara extra effektivt i ett slutspel. Modo släpper inte in många mål hemma i Kempehallen, men är sämre borta.

Svaghet

Saknar ett effektivt power play, vilket är livsviktigt i ett slutspel. Modo var sämst i hela elitserien i spel i numerärt överläge i grundserien. Får man inte till ett bra power play, minskar chanserna ytterligare att kunna rubba HV 71.

Målvakt

Juuso Riksman har räddat Modo i flera matcher den här säsongen och det är inte fel att påstå att han är största enskilda orsaken till att ångermanlänningarna är i slutspel. Men han måste vara ännu bättre om Modo ska överleva kvarten.

Nyckelspelare

Magnus Wernblom. Modo måste producera framåt om de ska vinna matcherna. Där ligger nyckeln. Och Wernblom är den ende målskytt av klass som Ö-vikslaget har. Fungerar inte hans kanon och målsinne är läget kärvt.

Skador

Modo saknar sin bäste center Per Svartvadet, som är borta resten av säsongen. Joakim Lindström är axelskadad.

Tränarsnack

– För HV 71 blir slutspelet i vår en ny bekantskap. Laget får bära ett enormt favoritskap och det kan vara en av våra fördelar.

– Men vi måste upp flera klasser jämfört med de senaste matcherna för att överhuvudtaget ha en chans. På något sätt har vi slagit oss till ro efter segern över Södertälje för en tid sedan. Vi vet också att det brukar bli jämna matcher mot HV, en har avgjorts efter straffar, en efter förlängning i vinter. Vi trivs också bra i Kinnarps Arena, säger Pirro Alexandersson.

Sportbladets ishockeyexpert Mats Wennerholm anaylserar kvartsfinalen mellan HV 71 och Modo.

ARTIKELN HANDLAR OM