Färjestad–Luleå

HOCKEY

Matcherna

Måndag 1/3: Luleå–Färjestad

Onsdag 3/3: Färjestad–Luleå

Fredag 5/3: Luleå– Färjestad

Söndag 7/3: Färjestad–Luleå

Tisdag 9/3: Färjestad–Luleå (ev),

Torsdag 11/3: Luleå– Färjestad (ev)

Söndag 13/3: Färjestad–Luleå (ev)

Säsongens möten

7/10: Luleå–Färjestad 1–2

18/11: Färjestad–Luleå 3–1

28/12: Färjestad–Luleå 4–2

15/2: Luleå–Färjestad (sd) 2–1

FAKTA/FÄRJESTAD

Arena: LöfbergsLila Arena.

Kapacitet: 8 150.

Publikrekord: 8 150.

SM-guld: 1981, 1986, 1988, 1997, 1998, 2002.

Biljettläget: Släppte biljetterna den 9 februari. 6 700 sålda biljetter/match.

Slutspelsfeber: Biljetterna går åt allt eftersom. Även i Karlstad ser det ut att bli slutsålt.

Poängtoppen

1. P. Prestberg

45 (22+23)

2. J. Jönsson

37 (16+21)

3. P. Nordström

33 (11+22)

Busligan

1. H.Hyvönen

98 minuter

2. J. Grönvall

98 minuter

3. P. Hammarström

51 minuter

Wennerholm: Det kan bli ett totalhaveri

Jag är fruktansvärt osäker på var jag har Färjestad. Det har känts som det kan bli totalhaveri redan i kvarten, men då värmlänningarna behöll andraplatsen ser det betydligt ljusare ut. Färjestad har slagit Luleå tre gånger av fyra i vinter och inte förlorat vid full tid, även om det varit jämna matcher. Men Färjestad verkar åtminstone lite på gång och kvartsfinalerna mot Luleå kommer att ge ytterligare tid att vässa formen. Så jag räknar definitivt inte bort Färjestad än.

Styrka

Djupet i spelartruppen är imponerande. Färjestad har fyra kedjor av högsta klass, något få lag har råd med. Men det gäller att få fart på alla stjärnor också. Det har inte Färjestad lyckats med.

Svaghet

Clas Eriksson försvann för gott på grund av ryggproblem och Emil Kåberg från Bofors har inte fyllt den luckan. Clabbe, med sitt FBK-hjärta, var oerhört betydelsefull i omklädningsrummet och i båset. Frågan är om någon kan spela den rollen lika bra som Clabbe.

Målvakt

Sinuhe Wallinheimo var ifrågasatt redan i fjol, men sportchefen Håkan Loob och övriga ledningen ställde sig bakom sin målvakt. Wallinheimo är inte dålig, men han ser inte ut som någon matchvinnare.

Nyckelspelare

Hela Jönsson-ligan är nyckeln till ett framgångsrikt slutspel för FBK. Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Pelle Prestberg har varit lagets ”production line” hela säsongen. Det måste de fortsätta med om det här ska sluta lyckligt.

Skador

Clas Eriksson har tvingats sluta med hockeyn på grund av en krånglande rygg. Peter Nordström har problem med en höft.

Tränarsnack

– Vi förlorade sist mot Luleå och det har varit jämna matcher med lite mål. Men vi har i grund och botten ett bättre lag.

– Men vi måste nå en högre standard. Jag tycker att vi långsamt är på väg mot toppen. Det känns som om många har gått och väntat på slutspelet.

– Luleå har haft många skador och sjukdomar och har fått jobba hårt, med mycket hjärta. De kommer fortsätta med det, säger Bengt-Åke Gustafsson.

FAKTA/LULEÅ

Arena: Coop Arena.

Kapacitet: 6 620.

Publikrekord: 6 620.

SM-guld: 1996.

Biljettläget: Släpper biljetterna i dag.

Slutspelsfeber: De som har säsongskort har sina biljetter klara. I övrigt är efterfrågan på biljetter stor i Luleå.

Poängtoppen

1. J. Rönnqvist

36 (11+25)

2. J. Nordquist

24 (13+11)

3. J. Tellström

21 (10+11)

Busligan

1. T. Berglund

164 minuter

2. P. Ledin

112 minuter

3. P. Skrbek

84 minuter

Wennerholm: Har betalat ett högt pris

Jag är imponerad av Luleås kraft och inställning. De vände till och med slutmatchen mot Timrå, trots att enda hotet Södertälje försvann redan i första perioden i går. Men norrbottningarna har fått betala ett högt pris för att ta sig till slutspel. Med alla skador, har Luleåtränaren Jens Hellgren och Mikael Andersson fått slita hårt på materialet. Jag tror Luleå är det mest tröttkörda av alla kvartsfinallag. De har fått kämpa ända in på mållinjen.

Styrka

Luleås verkliga styrka är den höga arbetsmoralen. Det här är ett lag som aldrig viker ner sig. Speciellt inte hemma i Coop Arena, där man varit elitseriens näst bästa hemmalag. Bara Frölunda har bättre statistik hemma.

Svaghet

Luleås stora svaghet är spelet på bortaplan, bara två vinster efter full tid på hela säsongen och sämsta bortastatistiken i hela elitserien. Även om man kan vinna några matcher hemma, så faller man i Karlstad.

Målvakt

Daniel Henriksson är en av Sveriges tre landslagsmålvakter. Men det här blir en känslig kvart för Hento, då han enligt alla rykten är klar för just Färjestad nästa säsong. Men det lär inte påverka spelet.

Nyckelspelare

Jonas Rönnqvist är Luleås stora namn framåt. Han är både lagets bästa tekare och bäste poänggörare. Två väldigt avgörande moment i ett slutspel. Men Rönnqvist är ganska ensam i en tunn forwardssida.

Skador

Massor av skador på nyckelspelare. Stefan ”Skuggan” Nilsson har tvingats lägga av med hockeyn, Roger Åkerström (höft), Petter Nilsson (rygg), Jonas Andersson-Junkka (höft) och Torbjörn Lindberg (axel) är fyra tunga backar på skadelistan.

Tränarsnack

– Färjestad har tre bra femmor så det går inte bara att rikta in sig på att stoppa Jönsson-ligan. Färjestad har en enorm kapacitet i sitt lag men vi är inne i en vinnande trend. Vi är underdogs och har inget att förlora. Vi har varit skadedrabbat hela säsongen men det finns en stolthet hos de här killarna som gör att de vägrar vika ned sig, säger Mikael Andersson.

Sportbladets ishockeyexpert Mats Wennerholm anaylserar kvartsfinalen mellan Färjestad och Luleå.