SM-guld – det enda Foppa saknar

Nästa vår blir guldsamlingen fullständig

HOCKEY

Peter Forsberg är klar för Modo och han kommer till elitserien med ett enda mål:

SM-guld.

En titel han ensam höll på att ge föreningen redan 1994 när Modo mötte Malmö i final.

I höst är han tillbaka - förmodligen med minst nio andra NHL-spelare.

Varsågod, här är bucklan, "Foppa".

Peter Forsberg har plockat hem nästan allt som går att vinna som ishockeyspelare. Han vunnit OS-guld, VM-guld, Stanley Cup, tagit hem segern i NHL:s poängliga och även blivit vald till världens bäste ishockeyspelare.

Men han saknar ett SM-guld.

En - i sammanhanget - nästan obetydlig titel, men redan 1994 bestämde sig nummer 21 för att någon gång ta revansch i elitserien.

En stor besvikelse

"Foppa" - nästan ensam - såg till att Modo spelade final mot Malmö 1994, men efter en stenhård matchserie vann tillslut Mif guldet och Peter Forsbergs enorma besvikelse efteråt är en svensk idrottsklassiker. Direkt i tv uttryckte han sin besvikelse över domaren Börje Johansson insats.

- Jag skulle vilka dra på honom en jävla smäll.

"Foppa" fick efteråt mycket kritik för sitt raseriutbrott, men det var bara ett uttryck för den besvikelse han kände just då.

En vinnare är alltid en vinnare.

Som ung var Peter Forsberg duktig, men inte nummer ett. Hemma i Örnsköldsvik var Markus Näslund stjärnan och det stora framtidsnamnet. "Foppas" utmaning låg i att en gång bli bäst och det gav honom en enorm tjurighet, som inte enbart är medfödd.

Det gav Peter Forsberg den unika inställning, som alltid varit hans största tillgång som ishockeyspelare.

Talang - och hjärta

En talangfull kropp klarar sig nämligen aldrig utan ett stort hjärta.

Hans elitseriedebut kom mot HV 71 den 4 november 1990. "Foppa" var 17 år och började på bänken, men snabbt skulle han spela till sig en ordinarie plats i laget och då tog karriären fart på allvar.

När han gjorde sin första riktiga elitseriesäsong (1991/92) gjorde han nio mål och 19 assist, men han drog även på sig hela 72 utvisningsminuter.

Det var det snacket mest handlade om.

Våren 1992 när förbundskapten Conny Evensson presenterade sin VM-trupp fanns Peter Forsberg överraskande med. Hans första stora turnering slutade i guld.

Har betalat - i skador

Men framgången har kostat.

Sedan Peter Forsberg flyttade till NHL vintern 1994 har han egentligen bara haft två skadefria säsonger. Till skillnad mot andra stjärnor i Nordamerika har "Foppa" inte bara varit en stor poängmaskin och matchvinnare. Nej, han har även fungerat som sin egen polis. Har har under hela sin karriär proppat killar som varit tio centimeter längre och 20 kilo tyngre än honom.

Utan att tveka en sekund.

Hjärnskakning, axlar ur led.

Höfter, knän och fötter.

Mjälten.

Hela Peter Forsbergs kropp har fått så mycket stryk att en normalt byggd människa i hans ålder - och haft hans sjukjournal - förmodligen redan bokat tid på långvården.

Men inte "Foppa".

Han har alltid kommit tillbaka och löftet han gav sig själv 1994 har han hållit.

Målet är givetvis guld

Nästa säsong kommer Peter Forsberg att kliva in på isen i Kempehallen och målet är lika givet som jublet som kommer att möta honom i debuten. "Foppa" ska förstärka Modo hela säsongen, men han hoppas givetvis att det ska bli NHL-lockout och att han då kommer att få sällskap av ett gäng proffs till i Örnsköldsvik.

Då är frågan inte om Modo ska plocka hem SM-guldet, utan snarare hur överlägset laget kommer att vara. Visst kommer det säkert att finnas hinder efter vägen, men med Peter Forsberg i laget kommer det garanterat bli åka av i Kempehallen.

"Foppas" stora målsättning är att ta revansch för missen 1994.

Och varför tvivla?

När han har satt upp ett mål brukar det bli så.

Titta vilken stjärnkavalkad det kan bli i Modo - Foppa, Näslund,

Stjärnorna som kommer hem om det blir NHL-strejk

Längre ned på sidan: alla de här kan spela i Modo – och Sverige – nästa säsong.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM