50 omgångars lek är över - nu är det dags för...SLUTSPEL!

HOCKEY

Nu svär jag i kyrkan:

Jag älskar busar och utan spelare som "Bulan", Wernblom och Oduya vore ett slutspel lika osexigt som Bert Karlsson i en direktsänd nakenkupp.

Äntligen.

Nu börjar det.

Snälla, kasta er inte på mejlen. Jag förespråkar INTE våld och att vara en elitseriebuse är definitivt inte samma sak som att gå ut på stan och klubba ner damer med handväska och uppklädd pudel.

Nej, ishockey handlar om känslor.

Och om tuffa närkamper.

Vad vore ett slutspel utan dessa - i många fall - utfyllnadsspelare, som över en natt förvandlas till sitt lags viktigaste frontfigurer?

Vad vore ett slutspel utan Tomas "Bulan" Berglund, till exempel?

Jag bara undrar.

Busarna fyller en enormt viktig funktion. De går in och rör om i den annars något puttrande anrättningen och förvandlar en snabblunch på McDonalds till en enorm galamiddag.

Ja, ni förstår säkert.

Alla behöver en buse

Ställ ut två lag på isen med enbart spelare i Peter Forsbergs kaliber och du får garanterat en trist och förutsägbar tillställning, som får en naken Bert Karlsson i tv att framstå som ett helt okej sexobjekt i brist på annat. Nej, det är mixen som gör det. Varje lag behöver ett par finlirare, ett gäng grovarbetare - och så en buse, förstås.

Minst.

Ishockey handlar om underhållning och jag lovar att nästan alla - observera jag säger INTE alla - som går på en slutspelsmatch vill se lite harmlösa tjuvtrix, björnkramar och några taffliga försök till kuddkrig.

Det tillhör liksom showen.

Nej, nu ska ni inte drabbas av moralpanik. Jag är övertygad om att ishockey - med några busar inblandade - varken är fördummande eller farlig för ungdomen och definitivt inte kvinnofientlig, om någon nu skulle komma på den idén.

Sedan är det upp till domaren att bestämma var gränsen går.

Det är nu det gäller.

Killarna i randigt har en oerhört viktig uppgift framför sig. Domarna ska låta spelarna göra upp om SM-guldet på isen, samtidigt som de måste se till att det destruktiva och farliga spelet försvinner. Spelare som gör sig skyldiga till slashingar, tacklingar bakifrån och liknande avarter måste straffas och det hårt.

Tyvärr verkar inte svensk ishockey fattat det.

Disciplinnämnden har varit oerhört aktiv i vinter och dömt ut straff till höger och vänster, men har den fokuserat på rätt saker?

Nej, absolut inte.

Några taffliga rallarsvingar bestraffas - som i Johnny Oduyas fall - med fem matchers avstängning och Jonas Johnson, som gav Espen Knutsen en ful armbåge i huvudet, får vila i en match.

Tänk om i disciplinnämnden

Riskerade Oduya Ledin framtida men? Nej.

Riskerade Johnson Knutsen framtida men? Ja.

Utifrån det resonemanget borde disciplinnämnden fatta sina beslut i fortsättningen.

Jag hoppas den bara övat i grundserien.

Skulle disciplinnämnden vara lika petiga i slutspelet - vad gäller skitsaker - kommer det heta mötet mellan Frölunda och Djurgården i kvartsfinalen att bli rätt urvattnad.

Tänk er att lagen kommer till match tre med en femma var att tillgå.

Resten är avstängda.

Busarna är också borta.

Liksom underhållningsvärdet.

Busarnas brottsregister

Längre ned på sidan: busarnas brottsregister.