Här provar Wallinheimo klubbor inför kvällens match

1 av 4
HOCKEY

KARLSTAD

Det var dagen efter det stora klubb-brottet.

Sinuhe Wallinheimo, Färjestadsmålvakten, var tillbaka på isen – och hade ett leende på läpparna igen.

– Tack och lov var det bara en hockeyklubba, säger Wallinheimo.

Minnesbilden från den första SM-finalen mellan Färjestad och HV 71 är klar, Wallinheimo skrinnar ut för att skjuta undan pucken i andra perioden. När han skjuter går klubban av och pucken glider fram till Anders Huuskos klubba som får tomt mål.

– I dag skrattar jag mest åt det hela. Vad kan jag annars göra, frågar sig Färjestadsmålvakten.

Men när han gled ut till träning i går eftermiddag gjorde han det med nya klubbor och nytt klubbmärke. FBK-målvakten hade ställt undan sina Bauer och körde istället med CCM-klubborna.

Han testade de nya klubborna ordentligt. Bland annat i liknande situationer som den då klubban gick av i tisdags.

– Vi får se vilka klubbor jag använder i morgon (läs i dag). CCM-klubborna är lite styvare än Bauer-klubborna, säger Sinuhe och visar genom att böja de olika böja lite på de båda klubborna.

60–70 klubbor/säsong

Wallinheimo berättar att han gör av med 60–70 klubbor per säsong och att han redan spelat några matcher med CCM-klubborna under säsongen, men att han är lite orolig för deras sätt att få pucken att stiga.

– Skjuter jag över plexiglaset åker jag på två minuters utvisning. Men å andra sidan ska väl inte jag försöka spela pucken, det såg vi väl i tisdags, säger han med ett skratt.

Wallinheimo har övertygat i Färjestadsmålet under slutspelet. Han har släppt in 1,7 mål i snitt per match och är med det bäst av alla målvakter. Hans 91,7 i räddningsprocent ger honom tredje plats i den listan.

– Jag tittade lite på det där innan slutspelet och tänkte att man måste nog ha mellan 92 och 93 procent för att vinna mästerskapet. Just nu ligger jag lite efter?

Vad ska ni göra för att vända underläget?

– Först av allt måste vi börja med att göra ett par mål.

Hur gör man det på Stefan Liv?

– Jag är bara målvakt, jag vet inte? Skulle jag säga något så skulle han säkert ta alla skott just där i fortsättningen, säger Wallinheimo och skrattar.

Wallinheimo plockar ihop sin utrustning och klubbor och börjar gå mot omklädningsrummet. Klubb-brottet är glömt och nu är siktet inställt mot kvällens andra SM-final.

Värre saker har hänt

Och målet i tisdags rankar han inte ens som det värsta eller märkligaste han släppt in under karriären.

– Nej, det har hänt märkligare saker än så. Jag har varit med om att någon försvarare slagit pucken i rundeln för att få den ur zon och att pucken istället har studsat ut och träffat baken på mig och gått i mål.

Berättar Färjestads målvakt – och drar på smilbanden på nytt.

Materialmissar vi minns

Patrick Kipler