Jönsson-Nordström var helt överlägsna i giganternas kamp

Lasse Anrell: Det finns anledning till viss oro i HV-lägret

HOCKEY

JÖNKÖPING

SM-finalerna formar sig allt mer till Giganternas Kamp.

Jönsson-Nordström mot Davidsson-Huusko.

I går vann Jönsson-Nordström överlägset och därmed vann Färjestad.

Segertåget för HV 71 bröts och det finns väl en viss anledning till oro i HV-lägret. Johan Davidsson, som dominerat hela slutspelet, såg en smula seg ut.

Det vore förödande för HV om det skulle fortsätta.

Man kan nästan alltid läsa tendensen från start; mot Frölunda såg jag knappt Davidsson förlora en tekning eller en närkamp. Därmed förlorade inte HV några tekningar eller närkamper. I första matchen mot Färje-stad var det likadant. Davidsson dominerade så totalt att Jörgen Jönsson närmast såg uppgiven ut - från första tekningen till slutet.

1-3 punkterade matchen

I går kunde man ana tendensen direkt. Jönsson vann första tekningen. Den följdes av fler. Peter Nordström störde Anders Hussko från första bytet och fullföljde den störningsjouren konsekvent i tre perioder. Huusko fick knappt en yta, Nordström arbetade målmedvetet och fick som belöning ett antal fria ytor när Huusko tappade koncentrationen.

Nordström gjorde två mål, det var självklart; målen kom som mejl i datorn när han jobbat tillräckligt hårt. Han dominerade spelet och hans 1-3 i powerplay punkterade matchen. Han frispelades totalt av den märklige spelaren Hannes Hyvönen som jag studerat noga under slutspelet. Jag satt just och funderade på hur han skulle komma över sitt närmast apatiliknande tillstånd och börja leverera. Efter flytten från Jönssonkedjan - där han under en tid ersatte Pelle Prestberg som var skadad - har han återgått till sitt flyktiga spel. I Jönssonkedjan var han kreativ och arbetade hårt. Då var han inte bara den där spelaren som hade ett fantastiskt skott och ingenting annat. Så plötsligt i tredje perioden i går grävde han fram pucken i ena sarghörnet och levererade en makalös pass till Nordström som hade totalt öppet mål. Playmakern Hyvönen - vem visste att han fortfarande levde? Vem visste att han fanns överhuvudtaget?

Måste kliva fram

Nordström gjorde sen 1-4 i öppet mål och visade tydligt att han var kvällens man. Och att det är han och Jönsson som måste kliva fram om Färjestad ska ha en chans.

Jörgen Jönsson var tillbaka i landslagsform. Han arbetade hårt även senast, fast utan större resultat. Nu fick han resultat. Då vann Färjestad.

Giganternas Kamp är intressant. Davidsson-Huusko är så dominanta i HV.

I går försvann de och linen med Björn Melin, Peter Ekelund och Mattias Remstam var den bästa. Men både den kedjan och Sahlstedt-Skröder-Törnberg behöver Davidssons moraliska föredöme. På något sätt tror jag att HV - som inte varit i SM-final på så länge - i större grad än Färjestad behöver några som verkligen lägger en hög nivå och dessutom framstår som onåbara.

Jönsson-linen har den funktionen på många sätt i Färjestad. Men framförallt är de viktiga eftersom de just nu är den enda kedjan som fungerar offensivt. De andra är lite udda hopkok av spelare som spretar åt olika håll.

Jag skrev efter första finalen att matchen i går skulle bli en nyckelmatch. 2-0 till HV hade blivit en för svår uppförsbacke för de lätt luggslitna värmlänningarna. Nu är det 1-1 och är det nåt lag som har fördel just nu är det Färjestad.

Giganternas Kamp fortsätter i morgon i Karlstad. Orkar Davidsson-Huusko få fart på benen igen? Det avgör var SM-guldet ska hamna.

Lasse Anrell