En match med många olika ansikten: Färjestads dominans, HV:s målexplosion - och Ljungqvists blodiga näsa

HOCKEY

JÖNKÖPING

Det var en SM-final med många ansikten.

Ett var Färjestads totala utspelning av HV 71 i första perioden.

Ett annat var att HV 71 vann en förkrossande seger med 4-0.

Ett tredje var Daniel Ljungqvists blodiga ansikte efter Färjestads målvakts fula klubbspets i ansiktet.

Sinuhe Wallinheimo är en fascinerande målvakt.

Han kan vara charmerande rolig som när han la pucken på huvudet på Kalle Sahlstedt i en av de tidigare finalerna. Totalt avväpnande, totalt vansinnigt, stor underhållning.

Men han kan vara ful och dum också. Som de där ständiga interferenceidéerna han har; att störa motståndare som åker bakom målet.

I går när matchen var avgjorde blev han en katalysator för Färjestads frustration och han visade den genom att störa Daniel Ljungqvist med en klubba upp mot ansiktet. Det slutade med att skaftet tog rakt över näsa och mun.

- Jag tror inte han är så dum så att han gör det avsiktligt, sa Johan Davidsson men där är han onödigt snäll. Det var avsiktligt. Det var ett sätt att skrämmas och att visa engagemang. Det var typiskt Wallinheimo; ibland blir det bra, ibland blir det fel. Nu blev det fel.

Men det var inte Wallinheimos fel att Färjestad förlorade.

Som dopade vargar

De startade ursinnigt. Äntligen såg de ut som de vargar de kallar sig i reklamen. Deras första period var en sanslös offensiv och de fullständigt krossade allt motstånd genom att forechecka högt, högt men två forwards. HV kom knappt ur egen zon. I ett powerplay efter fem minuter kom HV inte ens in i anfallszon. HV såg ut som ett slaget lag, samtidigt som man undrade hur länge Färjestad skulle orka jaga som dopade vargar.

Det orkade de inte.

Ett misstag i slutet på första perioden i ett andetag mellan Färjestadsattackerna, Huusko fick tag på pucken, passade till Stefan Hellkvist som sköt och Johan Davidsson slog in returen. Klassiskt smart hockey från ett lag som väntade ut motståndarna.

Klassisk hockeykonst från kalla spelare som väntade ut överhettade motståndare.

Sen var matchen över.

Melin var kvällens man i HV 71

Färjestad orkade inte mer. Färjestad började tänka och när geniförklarade krypskytten Hannes Hyvönen spelade nästan skrattretande dåligt i egen zon så kunde HV göra 2-0 genom att Jouni Loponen fick tid att prickskjuta i Wallinheimos högra kryss, genialt frispelad av Björn Melin.

Björn Melin var kvällens HV-man. Inblandad i två mål och hans kedja med Ekelund och Mattias Remstam överglänste alla stjärnformationer. Det var hemvävd HV-känsla som gav resultat den här kvällen. Davidsson-Huusko var bättre än Jönsson-Nordström men bäst var Ekelund-Melin-Remstam.

Peter Ekelund har dessutom varit med och vunnit SM-guld förr. Hans rutin och vilja blir guld värda för HV.

Nästa match i morgon i Jönköping. Den lär knappast få samma ansikte. Färjestad kan inte satsa på samma vansinniga sätt. HV är för smarta för att gå i den fällan även om de såg ut som skrämda amatörer i 19 minuter i går. Men det var ju en synvilla. Nu är fördelen flyttad över på HV, matchen i morgon blir nyckelmatchen; den som vinner den kan spela hem guldet på långfredagen.

Färjestad kände den vittringen 19 minuter i går. Det gör de inte längre. Snarare gör HV det. Betyder de att de går i samma fälla i morgon? Förmodligen inte.

Det talades om att HV ska lämna in protest mot Wallinheimos fula spel.

Gör för Guds skull inte det. Det har varit makalöst skönt att slippa fjanteriet från kvartsfinalerna med alla protester och korkade avstängningar från disciplinnämnden.

Förödande om Huusko är borta

HV skulle göra sig själva löjliga med en protest, hur ful än den höga klubban var. Dessutom tror jag det är bra för HV om Wallinheimo spelar. Han är inte särskilt stabil och han gör dumma saker. Och spelare som Loponen och Peter Ekelund vet hur man prickskjuter höga skott på honom.

Till sist; ett fjärde ansikte var Anders Huuskos skada. Han sträckte ljumsken mitt i ett skär efter 15.05 i tredje perioden. Han kan vara borta för resten av finalspelet. Det vore förödande för HV.