HV: Stäng av Wallinheimo

”Han skadade vår spelare avsiktligt”

1 av 4 | Foto: TV4
ÖVERFALLET Färjestads målvakt Sinuhe Wallinheimo trycker till med klubbskaftet rakt mot Daniel Ljungqvists ansikte. HV-spelaren blödde ymnigt långt efter matchen. I dag beslutar domaren Ulf Rönnmark om det blir en anmälan till disciplinnämnden.
HOCKEY

JÖNKÖPING

HV 71 rasar mot Färjestads målvakt Sinuhe Wallinheimo.

Nu riskerar finländaren avstängning.

- Wallinheimo försökte avsiktligt skada Daniel Ljungqvist. Tyvärr lyckades han också med sitt uppsåt, säger HV 71:s klubbdirektör Dag Larsson.

När HV 71 ledde med 4-0 i tredje perioden - och matchen för länge sedan var avgjord - spårade det ur i Kinnarps Arena. Som mest satt tio spelare samtidigt i utvisningsbåsen.

Sex spelare för Färjestad, fyra för HV 71.

Men det var bara en händelse - och en utvisning - som diskuterades efter matchen i Jönköping.

- Det Sinuhe Wallinheimo gjorde hör inte hemma på en ishockeyrink. Att avsiktligt försöka skada en motståndare" Ja, vad ska man säga?, säger Dag Larsson argt.

- Vad håller han på med? I bland verkar han inte riktigt riktig. Matchen var ju över för länge sedan. Nej, det var inte vackert, säger HV 71:s målvakt Stefan Liv.

HV vill inte anmäla

Sinuhe Wallinheimo själv konstaterar:

- Jag uppfattade aldrig situationen. Först när han (Ljungqvist) åkte till båset förstod jag att han hade ont någonstans.

Tv-bilderna visar hur Sinuhe Wallinheimos klubbskaft träffar Daniel Ljungqvist rakt över näsan i samband med att HV-backen rundar kassen.

Snyggt? Nej. Avsiktligt?

- Vi har tittat på videon flera gånger och det råder ingen tvekan om att Wallinheimo försöker skada Ljungqvist medvetet, säger HV:s klubbdirektör Dag Larsson.

Klubben väljer att inte anmäla finländaren. Istället hoppas HV 71 att domaren Ulf Rönnmark eller svenska ishockeyförbundet skickar matchvideon vidare till disciplinnämnden i dag.

- Nu ska jag sätta mig i bilen och köra hem till Stockholm. Väl där tar jag fram kassetten och ser matchen i lugn och ro i soffan. Jag vet att det hettade till alldeles i slutet av matchen och jag kommer givetvis att granska händelserna på isen ordentligt, säger Rönnmark.

"Jag har rejält ont"

Och fortsätter:

- Finns det någonting vi missat och som jag anser vara någonting att gå vidare med kommer jag att också skriva det i domarrapporten. Just nu kan jag inte säga mer.

Daniel Ljungqvist själv behandlades direkt efter matchen av HV 71:s läkare Lars-Göran Hassel.

Han blöder kraftigt från näsan - trots att det gått en halvtimme sedan matchen.

Papperstussarna hjälper inte.

- Jag har rejält ont, men jag hoppas och tror att ingenting är trasigt i alla fall, säger HV-backen.

Daniel Ljungqvist själv blev överraskad av smällen och har svårt att förklara vad som hände.

- Det bara small och jag har inte sett några tv-bilder. Men det var Wallinheimos klubba i alla fall, säger HV-backen.

- Om det var fult eller inte? Det där får andra avgöra. Jag vet inte, men skadad blev jag.

I dag kommer Ulf Rönnmark att skicka sin domarrapport till svenska ishockeyförbundet. Gör han en anmälan mot Sinuhe Wallinheimo kommer ärendet att behandlas under dagen.

I värsta fall riskerar finländaren avstängning och då tvingas Färjestads andremålvakt Fredrik Eriksson - som inte stått en match i slutspelet - att ställa sig mellan stolparna i morgon.

Patrik Thornéus