Sportbladets Mats Wennerholm om 5 punkter som avgör finalen

HOCKEY
Foto: lasse allard
Det blir fortsatt tuffa tag i finalserien - men med viss fördel till Färjetad, skriver Mats Wennerholm.

1. Målvaktsspelet

Kommentar: Historien visar att bästa målvakten ofta avgör var guldet hamnar, även om deras betydelse överdrivs ibland. Nu hotas dessutom Sinuhe Wallinheimo att bli avstängd, om Disciplinnämnden väljer att försöka avgöra även SM-finalen. Men jag är inte hundraprocentigt säker på att en hungrig Fredrik "Grizzly" Eriksson skulle vara ett sämre alternativ. Men här har HV ett försprång med säkre Stefan Liv, uppbackad av rutinerade Jarmo Myllys.

Rond 1: HV vinner klart.

2. Rutin

Kommentar: I ett läge där varje felbeslut kan får katastrofala följder, är rutinen ovärderlig. Här har Färjestad ett klart försprång. Nu räknas inga skönhetspoäng. Det är sarg ut som gäller i trängda lägen. Färjestadsspelarna vet vad som krävs för att vinna SM-guld, mer än kollegorna i Jönköping.

Rond två: Färjestad tar en klar poängseger.

3. Mod och fysik

Kommentar: Ju längre en finalserie varar, ju grinigare blir det på isen. Snälla pojkar får aldrig kyssa en SM-buckla. HV har tuffat till sig den här säsongen och retstickan Andreas Jämtin är troligen tillbaka till femte finalmatchen i morgon. Nu gäller det att våga ta en smäll och framförallt dela ut den. Det slaget började redan i tredje perioden i går. Och det var HV som fick mest ont.

Rond 3: Färjestad vinner knappt.

4. Matchvinnartyper

Kommentar: Stort avbräck för HV i går då skyttekungen Anders Huusko linkade ut från Kinnarps Arena med en ljumskskada. Kan han spela mer i finalserien? Många andra har klivit fram i HV, men Färjestad har namn som Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg, Peter Nordström, Hannes Hyvönen och Marcel Jenni. HV kontrar med Johan Davidsson, Per-Åge Skröder och min favorit Björn Melin.

Rond 4: Färjestad tar den med en noslängd.

5. Coachning och psyke

Kommentar: Innan den här säsongen var HV ett mjukislag. Kända för att vika ner sig då det gäller. Nye tränaren Pär Mårts har ändrat på det och HV har klivit upp två viktklasser. Och det sitter mer i huvudet än i kropparna. HV kliver inte undan längre och låter sig inte skrämmas. Dessutom coachar Mårts HV lite tuffare, än Bengt-Åke gjort med sitt Färjestad hittills. Samtidigt är FBK i sin fjärde raka SM-final och det är man inte utan stenhårda psyken.

Rond 5: Slutar oavgjord.