”Alla kräver att vi ska bli mästare”

Jörgen Jönsson om guldfighten

1 av 2 | Foto: MICKE SÖRENSEN
Jörgen Jönsson ska i kväll leda Färjestad till ännu ett SM-guld. "Ser man till spelet är vi lite starkare".
HOCKEY

KARLSTAD

Allt annat än ett SM-guld i kväll är ett misslyckande för Färjestads BK.

Kraven är nästan omänskliga på laget och framförallt på spelarna.

- Det är inte bara fansen som kräver guld. Hela organisationen gör det, säger lagkaptenen Jörgen Jönsson.

Nej, i Färjestad finns inget utrymme för motgångar. Redan när säsongen började gick ledningen ut i media och pratade om revansch och om SM-guld.

Som en signal till spelarna, ungefär.

- Det finns ingen annan förening som har lika höga krav på sina anställda. När det kommer nya spelare hit brukar dessa bli chockade över förväntningarna både inifrån och utifrån, säger Jörgen Jönsson.

Som i vintras.

Spelarna och tränarna fick löpa gatlopp i radio, tv och tidningar efter att ha haft en svacka, som förvandlade förstaplatsen i elitserien till en andraplats.

I andra föreningar hade den - i sammanhanget - lilla missen passerat obemärkt.

Men inte i Färjestad.

Proffsigaste ledningen

Sportchefen Håkan Loob levererade svidande kritik och ifrågasatte allt från spelarnas inställning till deras kunskaper offentligt.

- Jag tror att organisationen har utvecklats snabbare än laget. Vi har landets proffsigaste ledning, men i bland är deras krav högre än våran kapacitet, säger Jönsson.

Färjestads lagkapten tror att kraven både utifrån och inifrån är utvecklande och förklaringen till att Färjestad spelar sin fjärde SM-final på raken.

- Jag ser inte förväntningarna som någonting negativt. Tvärtom. Ska man bli bättre som ishockeyspelare måste det ställas krav, säger Jörgen Jönsson.

I kväll kan han stå på isen i Kinnarps Arena med sitt fjärde SM-guld.

Vad talar för er?

- Ingenting.

Va?

- Skojar bara. Ser man till spelet är vi lite starkare, tycker jag. Att vi sedan inte kan göra mål är en annan sak. Avslutningarna måste vi lyckas med om det här ska gå vägen.

Jönssons slutspel

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM