Guldfesten ville aldrig ta slut

30 000 hyllade HV-spelarna: Man trodde knappt sina ögon

1 av 2 | Foto: JAN-ERIK EJENSTAM
FULLT PÅ TORGET De satt på taket, i träden och hängde runt kravallstaketet. Hela Jönköping kokade i går när HV 71:s guldhjältar fortsatte att hyllas.
HOCKEY

Jönköping får inte nog efter SM-guldet.

När firandet fortsatte på Hovrättstorget kom 30 000 människor för att hylla guldhjältarna i HV 71.

Folk svimmade i trängseln och av av den plötsliga vårvärmen i folkhavet.

Eller om det nu var guldfeber.

Ingen kom i alla fall till skada, enligt jönköpingspolisen, som först hade lotsat spelarna i en lång kortege genom stan.

- Det var helt otroligt och så mäktigt att man knappt trodde sina ögon, säger HV:s sportchef Dag Larsson.

- Först togs vi emot av 2 000 anställda på Huskvarna och sedan åkte vi kortege genom hela stan. Och längs hela vägen stod det massor av folk. Och när vi kom fram till Hovrättstorget trodde vi knappt att det var sant.

"Alla fick inte plats"

- Det var så mycket folk att alla inte fick plats.

Största jublet fick Stefan Liv, då han sjöng en egenkomponerad sång om sitt liv.

- Ja, han kan verkligen bjuda på sig själv. Jag tror nog han är den som tycker det här var allra roligast. Jag vet inte om det går att gradera glädje på det viset, men gick det så tar Stefan Liv priset, säger Dag Larsson.

HV 71 har profilerat sig ordentligt under årets SM-slutspel. HV har aldrig varit ett publiklag utanför Jönköping, men just nu finns ett stort sug kring klubben.

Och frågan är om inte Stefan Liv tagit över platsen som Sveriges populäraste inhemska hockeyspelare efter sina fyra nollor på de sju finalerna mot Färjestad.

Dessutom har HV 71 blivit populära på många håll i landet, då klubben vill utvidga elitserien till 14 lag.

- Hade vi 14 lag kunde vi spela 52 matcher per säsong och slippa derbygrupperna, säger Larsson.

Mårts vill se 16 lag

Tränaren Pär Mårts vill gå ännu längre.

- Ja, inför 14 lag redan till 2005/06, säger han.

- På sikt kan jag tänka mig att vi har 16 lag i elitserien. Vi måste få ut hockeyn till fler orter i Sverige. Då släpps det automatiskt fram fler juniorer också.

Pär Mårts menar att det finns ett gyllene tillfälle om det blir lockout i NHL i höst och många NHL-proffs spelar i elitserien.

- Då tycker jag att vi ska låta alla som vill spela, men samtidigt säga att ingen behöver kvala. Då blir det ingen orättvisa. Samtidigt ska två nya lag släppas upp från allsvenskan. Det vore perfekt.

- Vi ser gärna att fler lag får vara med om glädjen att ta ett SM-guld. Även om vi själva ska försöka ta ta guld nästa år igen, avslutar Dag Larsson.

Mats Wennerholm