Han ska leda drömlaget

Kent Forsberg om Foppa: Både som far och tränare vill man ha hem honom

HOCKEY

Kent Forsberg gör comeback i Modo.

Till hösten leder han elitseriens superlag med de hemvändande NHL-stjärnor han själv fostrat.

– Jag har väl haft de flesta därborta utom Sedinarna och Weinhandl, säger Forsberg.

Foto: HÅKAN NORDSTRÖM
FADERN, SONEN & OCH DET HÄGRANDE GULDET... I går blev den första pusselbiten i Modos nya bygge officiell. Kent Forsberg återkommer som tränare och väntas få leda ett lag fullt av stjärnor.

Modo satsar på nytt, gammalt och nygammalt inför nästa säsong.

Kent Forsberg, 56, gör comeback som tränare och till sin hjälp får han sin gamle vapendragare, nuvarande assisterande tränaren, Anders Melinder.

– Det är lite samma läge som när vi tog över 1991, även om vi har fler etablerade spelare att luta oss mot nu, säger Forsberg.

Mellan 1988 och 1995 jobbade Forsberg, junior- och a-lagstränare, och Melinder, rektor på hockeygymnasiet och assisterande tränare, tillsammans i Modo och matchade fram flera blivande superstjärnor som Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström och Anders Eriksson.

Berömd final

Med en fantastisk juniorkull var Forsberg och Melinder nära att föra Modo ända fram till SM-guldet 1994, men laget föll mot Malmö i en berömd finalrysare.

Nu hoppas man göra om bedriften.

– Modo har inte varit bra på att ta fram unga spelare. Det är ett måste om vi ska kunna hävda oss mot de stora jättarna med ekonomiska muskler. Vi har ett juniorlag som vann JSM-guld i år och sju-åtta av dem spelar i j-landslaget. Nu ska vi satsa på dem; ge dem morötter. Det har varit si och så med inställningen i svensk juniorhockey på senare år.

Samtidigt kan Forsberg få tillgång till ett fantastiskt koppel världsstjärnor, som han själv fostrade för tio år sedan, om det blir lock out i NHL och/eller flera av dem väljer att avsluta karriären hemma i Ö-vik.

– De börjar komma upp lite till åren. Vi hoppas få hem någon av dem i varje fall. Men när det gäller lock out-spelarna kan vi inte ta för många, då de kan packa och dra helt plötsligt, säger Forsberg.

”Ingen nackdel...”

Det låter som en bra kombination av unga talanger och etablerade storspelare?

– Det känns spännande.

Och din grabb Peter?

– Både som far och tränare vill man ju ha hem honom, men det är hans beslut.

Att du tar över – lockar det honom ännu mer att komma hem?

– Jag hoppas att det inte det är någon nackdel i varje fall.

Sportbladet granskar: Alla Modos proffs

Familjen Forsbergs meriter ihop

Längre ned på sidan: mer fakta om Modos drömlag.

Johan Flinck