”Jag blir helt frisk”

Mikael Renberg fick ett glädjebesked – pratar framtid med Luleå

HOCKEY

Hockeystjärnan Mikael Renbergs karriär är inte i fara.

Luleå Hockeys läkare Yelverton Tegner har undersökt honom i veckan och kommit med glädjebesked.

– Troligtvis missar jag säsongsstarten, men vad gör det? Jag blir, av allt att döma, helt frisk, säger han till Sportbladet.

Foto: Lasse Allard
”HAR MER ATT GE” Sportbladet kan avslöja att Mikael Renbergs karriär fortsätter – i Luleå till hösten. Foto: LASSE ALLARD

För ett par veckor sedan talades det om att Mikael Renbergs karriär var hotad på grund av att han drabbats av kronisk inflammation på baksidan av bägge låren.

Skadan allvarlig

Så är inte fallet.

Idrottsläkaren Yelverton Tegner och sjukgymnasten Lasse Lundgren – båda knutna till Luleå Hockey – har i veckan undersökt honom och konstaterat att skadan är allvarlig, men att 31-åringen även i fortsättningen kommer att kunna spela ishockey på absolut toppnivå.

– Jag har ordinerats sträng vila i sex veckor. Jag får knappt promenera. Sedan väntar minst tolv veckors rehabilitering innan jag kan dra i gång med träningen på allvar, säger Mikael Renberg.

Det betyder att han förmodligen missar säsongsstarten.

– Jag får stå över några matcher, det får jag, men jag har inte en aning om hur många. Men i sammanhanget spelar det mindre roll, eftersom jag vet att jag kommer att kunna komma tillbaka, säger han.

För två veckor sedan kom Mikael Renberg hem till Piteå och flyttlasset från Toronto väntas till Sverige först någon gång i juli.

– NHL är ett avslutat kapitel för mig. Förra gången jag kom hem var jag inte säker, men nu är jag det. Definitivt.

Ska träffa Luleå

– Jag har haft några underbara år därborta och att få avsluta NHL-karriären i Toronto var fantastiskt. Men var sak har sin tid. Jag kommer inte att åka tillbaka till Nordamerika.

Mikael Renberg ska inom en snar framtid träffa ledningen för Luleå Hockey och prata framtid.

– Det känns naturligt att återvända och även om jag inte skrivit på något kontrakt så ligger Luleå nära tillhands, säger han.

– Vi ska nog komma överens, hoppas jag.

”Enormt sug”

Mikael Renberg ser inte slutet på sin hockeykarriär – inte än på några år.

– Jag har fortfarande ett enormt sug att spela och jag tycker att jag har mycket mer att ge på isen. Sedan ser det ut som om elitserien kommer att bli väldigt stark. Det är kul.

Mikael Renberg gjorde en kort gästspel i Luleå Hockey säsongen 2000-01, men återvände – under visst rabalder – till NHL.

Men bråket är glömt.

Nu siktar Mikael Renberg på en ny karriär i elitserien och i Luleå Hockey.

Patrik Thornéus