Foppa satsar på ny hockeyarena i Ö-vik

HOCKEY

Örnsköldsvik (TT)

Nu är det klart.

Elitserielaget Modo Hockey får en ny och större hemmahall i centrala Örnsköldsvik.

För cirka 170 miljoner kronor får Örnsköldsviks kommun samtidigt en av Europas modernaste evenemangsarenor.

Hockeytemplet blir verklighet när superstjärnan Peter ”Foppa” Forsberg satsar åtskilliga miljoner i sin hemstad.

Frågan om en ny stor arena i Örnsköldsvik har diskuterats och utretts under fyra års tid. Men på fredagen blev det klartecken för att byggbolaget Skanska får uppdraget att bygga arenan för cirka 170 miljoner kronor.

Att klartecken till hockeyarenan dröjt beror bland annat på att det varit svårt att klara finansieringen, men nu har NHL-proffset, hockeymiljonären och Örnsköldsviks store ishockeyhjälte Peter ”Foppa” Forsberg bestämt sig för att gå med i projektet.

Bolaget som bygger den nya arenan ägs av Modo Hockey och Forspro AB i Örnsköldsvik som ägs av hockeyproffset Peter Forsberg och hans pappa Kent Forsberg, som nu är tränare för elitserielaget Modo Hockey.

”Foppa” satsar i sin hemstad

– För mig och framförallt för Peter har det känts naturligt att göra en insats för att förverkliga framtidens arena och trygga hockeyns framtid i Örnsköldsvik, berättade Kent Forsberg vid en presskonferens i Örnsköldsvik på fredagen.

Kent och Peter Forsberg har tidigare satsat åtskilliga miljoner kronor i en ny golfbana vid Veckefjärdens strand vid den södra infarten till Örnsköldsviks centrum.

Hela Arenaprojektet kommer att kosta totalt 235 miljoner kronor. Förutom själva arenabygget som kostar cirka 170 miljoner kronor tillkommer en del anläggningar i anslutning till den nya arenan. Kostnader som Örnsköldsviks kommun, Länsstyrelsen i Västernorrland och Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB delvis finansierar med ett EU-projekt på cirka 60 miljoner kronor.

Redan under september månad inleds bygget på Framnäskajen i anslutning till Örnsköldsviks centrum. Bygget ska enligt planerna stå färdigt i juni 2006.

Plats för 6500 åskådare

Den nya arenan kommer att rymma cirka 6500 åskådare och kommer att bli en av Europas främsta anläggningar i sin klass. Elithockey med Modo som hemmafavoriter kommer att svara för cirka hälften av evenemangen i arenan. Men arenan kommer också att kunna bjuda på mycket annat som konserter, musik- och dansshower, internationella och nationella sportevenemang, konferenser och mässor, företagsevent och andra publika evenemang.

I den nya arenan finns även kaféer, restauranger och butiker.

Det är ännu inte klart vad den nya arenan kommer att heta. Bolaget som bygger arenan och Modo Hockey kommer senare att presentera en huvudsponsor för Arenan.

– Vi är så övertygande om alla de positiva möjligheter som den nya arenan ger oss att vi vågar starta bygget trots att alla förhandlingar inte är slutförda. Så vi lär få återkomma till namnet på den nya arenan, säger Modos hockeyordförande Åke Eklöf.

Sportbladet-TT