Sveriges nya hockeytempel

Fem plus till Linköpings nya superarena

1 av 4 | Foto: oskar lürén
Läktare Det finns inte en vrå i arenan där du inte ser hela rinken. Även om du hamnar på någon av raderna närmast taket är inte avståndet till isen större än att du ser ordentligt.
HOCKEY

Fem plus direkt.

Linköpings nya superarena får högsta betyg.

Av både spelare och publik.

– Den finaste jag någonsin spelat i, säger Johan Franzén, 24, historisk LHC-målskytt i premiären.

Sverige har fått sitt nya hockeytempel.

Cloetta Center i Linköping med plats för 8 470 åskådare på ishockey.

Bara Globen och Scandinavium tar in fler.

I går kom 8 087 åskådare för att se LHC spela i den för första gången.

– Det var en fantastisk upplevelse att komma in på isen inför dubbelt så mycket folk som vi varit vana vid, säger Johan Franzén som reducerade till 1–2 mot det TPS Åbo som LHC slutligen slog med 5–2.

Historisk målskytt

Kanske var det stundens allvar, kanske blev benen sega av de tillhörande högtidstalen före, men till slut kom det i alla fall – det första, historiska målet.

Det hade gått 24 sekunder av period nummer två när LHC:s nummer sex prickade rätt.

Johan Franzén:

– Jag spelade fram pucken till Tony Mårtensson, och fick den snabbt tillbaka innan jag lyckades lobba in den över deras målvakt.

Kändes det stort?

– Nu gör det det. Det är ju inte alla som får skriva in sig i historieböckerna, säger smålänningen som fick chansen i Tre Kronor under den gångna vintern och hade kunnat hamna i Detroit till vintern om inte kaoset i NHL uppstått.

LHC-forwarden ger sin nya arbetsplats högsta betyg.

– Mäktig. Den är vacker för ögat. Känslan att glida in framför så här mycket folk var både härlig och ovan. Spelar vi bra och verkligen lyckas fylla den kommer vi att ha en jättefördel i vinter, säger Johan Franzén:

”Fyll alltid hallen”

Att det rådde en smått religiös stämning hos alla med Linköpingsanknytning en sådan här dag hör förstås till. Men även Tommy Töpel – hockeyligans sportchef – var lyrisk:

– Jag befinner mig just nu i Sveriges finaste hockeyarena. Se till att det här inte blir en engångsföreteelse utan fyll alltid hallen, uppmanade han Linköpingspubliken.

”Helt fantastisk”

Supportern Anders Lindegren har följt sitt LHC sedan sent 70-tal.

– Hallen är helt fantastisk, men jag har inte greppat det än. Det är alltså här vi ska spela våra hemmamatcher i framtiden? Jag antar att det är en vanesak, säger han med ett saligt leende.

ATMOSFÄR OCH KÄNSLA

HELHETSINTRYCK

Peter Ström