Alla väntar på Foppa-effekten

HOCKEY

Det är inte bara i Örnsköldsvik som man har drömt om att få se Peter Forsberg i Modo-tröjan den här säsongen.

Sportcheferna och klubbdirektörerna i de andra elitserieklubbarna har också gjort det.

Foto: KRISTER HALVARS

De inser naturligtvis att om drömmen blir sann, kommer det bli betydligt svårare att ta poäng av Modo i vinter.

Men det finns en hel del de kan trösta sig med om det blir förlust.

Som till exempel att en "Foppa"-turné genom Sverige skulle betyda att intresset för elitserien blir rekordstort.

- Det skulle vara väldigt häftigt med honom i elitserien. I mina ögon är det världens bästa hockeyspelare. Hockeyn skulle få större plats i media och intresset skulle gå upp rejält, säger Kent Norberg, sportansvarig i Timrå.

- Det skulle betyda jättemycket för serien och vara enormt positivt för intresset. Vi räknar med ett fullsatt Globen om Modo kommer hit med "Foppa". Vi skulle behöva det, vi har ju haft lite svårt att locka publik till hockeyn här i Stockholm, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström.

Han får medhåll av kollegan i Malmö Redhawks, Stefan Krüeger:

- Han skulle locka åskådare till alla arenor, självklart även till oss här i Malmö. Ett av argumenten vi använder när vi försöker sälja årskort är att elitserien är het och att "Foppa" kanske spelar i den. Med stor sannolikhet så gör han ju det, säger Krüeger.

I Brynäs och HV71 märkte man av en "Foppa"-effekt långt innan superstjärnan avslöjat var han kommer att spela nästa säsong.

Borden är bokade

I Kinnarps Arena är den 26 oktober ett ovanligt populärt datum för att boka bord på restaurangen. Ja, ni gissade rätt. Modo kommer besök då.

- "Foppa" är en personlighet med enorm utstrålning och en stor idol för de unga. Det blir ett jättelyft. Modo kommer att fylla ladorna var de än spelar, säger HV71:s Dag Larsson.

I elitseriepremiären spelar ångermanlänningarna borta mot Brynäs.

- Just nu håller alla bara på att gissa och tro, men vi har ändå så gott som slutsålt på den matchen. Så brukar det inte vara mot Modo, det kan jag lova, säger Brynäs sportansvarige Micke Sundlöv.

Elitserien har dock ett liv även utan Peter Forsberg.

Het serie i vilket fall

Och klubbledarna är eniga om att serien klarar sig utan "Foppa". De menar att serien är bättre och hetare än på länge, oavsett om lagen fylls med strejkande NHL-spelare eller inte.

- Allt fler spelare vänder hemåt. Vi har spelare som Andreas Dackell och "Honken", Tony Mårtensson gick till Linköping. Att sådana spelare kommer hem betyder mycket för intresset, säger Micke Sundlöv.

- Elitserien är bra även utan "Foppa". Som jag ser det har alla lag förstärkt ordentligt inför den här säsongen. Och att så många NHL-proffs väljer att komma tillbaka till elitserien är ett bevis på att den håller en hög klass. Jag tror att vi kommer ha en riktigt bra serie under de närmaste fem åren, säger Dag Larsson.

Vad betyder Foppa för elitserien?

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM