Från rinken till rutan

”Det är klart att jag är spänd”

1 av 2
HOCKEY

Han har avgjort en VM-final i ishockey - och fått en gata uppkallad efter sig i Pajala.

Nu är Johan Tornberg tillbaka i rampljuset igen. I höst ska han ta rollen som expert i SVT:s nya satsning i Hockeykväll.

- Det är klart att jag är lite spänd, säger Tornberg.

Klockan 21.30 på måndagskvällarna är den nya tiden för alla älskare av den svenska elitserien. Det är då Peter Jihde och Tornberg ska analysera den svenska elitserien tillsammans med ett antal gäster.

- Vi kommer att koncentrera oss på matcherna som spelas på måndagar. Det blir förstås tuffa bud eftersom de är färdigspelade bara strax innan vårt program startar, säger Johan.

Hans jobb blir till stor del att översätta ishockeyns många termer till ett språk som gemene man förstår och det är också tänkt att Johan ska rita och förklara en del i spelet, likt det Ola Andersson gör när det gäller fotbollen.

"Vill förenkla"

- I vilken utsträckning jag ska rita får vi se, men jag ska försöka sammanfatta och förenkla för folket ute i stugorna, säger Johan.

För gemene man är Tornberg säkert mest känd för målet i VM-finalen mot Finland i Zürich 1998.

Han gjorde enda målet i den första finalen, den andra matchen kom att sluta mållös.

- Det var två fantasiska finaler med två mycket bra målvakter. Men jag lyckades hitta rätt med ett skott som gick mellan benen på Ari Sulander, minns Johan.

Eget gatunamn

Sen dess har faktiskt inte Tre Kronor vunnit guld - och Johans fullträff uppmärksammades stort. Speciellt i Pajala, varifrån han kommer, där Tornberg i dag har en egen gata uppkallad efter sig.

- Den heter Johans väg och jag känner mig mycket hedrad över detta.

Bara tre år efter guldet i Zürich tog Tornbergs aktiva hockeykarriär slut.

Efter säsongen i Malmö konstaterades en broskförslitning i hans högerknä, en skada som inte gick att reparera. Vardagen blev en helt annan.

I stället har han utbildat sig till tränare, jobbat på hockeygymnasiet i Västerås och även varit med runt 87-landslaget. Nu känner han att han är mogen att granska den svenska elitserien igen

Patrick Kipler