- Vi kommer inte kunna spela ut nåt lag

Foto: KRISTER HALVARS
NEDERLAGSTIPPADE Marcus Eriksson och hans Mora är det inte många som tror på i år.
HOCKEY

Lördagen den 10 april. Spelarna i Mora hade gjort sitt jobb och slagit Hammarby med 6-3.

- Det kändes fantastiskt stort då, men det vi gjorde i våras är glömt nu, säger Marcus Eriksson.

Stort fokus kom att hamna på Marcus under kvalserien.

Dels tack vare hans fyra mål i det första derbyt mot Leksand, varav det ena var ett mål som det kommer att snackas om i åratal

Dels för att det var brorsan Niclas som med sitt 3-2-mål för Leksand mot Skellefteå sköt Mora till eliten.

- Målet, ja. Det kändes inte speciellt snyggt när jag gjorde det. Man tycker alltid att det går lite långsammare än vad det i själva verket gör. Men det var ett ganska hyfsat läge att göra det..., säger Marcus och minns tillbaka.

2-2-målet i numerärt underläge mot ärkerivalen var målet där han först snurrade med motståndarna och sen svarade för en enormt kylig avslutning. Ett mål man egentligen inte gör i en så viktig match.

Nu står Mora inför nästa och betydligt större utmaning - elitserien.

Att laget får slå ur underläge är ingen överdrift.

- Vi vet att vi kommer att ses på som den fattige pojken från landet. Vi har inga stjärnor som sticker ut. Men vi har spelare som varit med och sniffat på elitserien tidigare och framförallt har vi ett hungrigt lag som vill kriga.

Några vidlyftiga affärer har man inte råd med i Mora. Tittar man i laguppställningen hittar man ett par killar som är personliga assistenter vid sidan av ishockeyn, någon är servitör, en annan lagerarbetare. Marcus är vaktmästare.

- Men från och med augusti är alla heltidsproffs. Vi får chansen att spela på lika villkor som alla andra, säger Eriksson.

Vad säger du till de som tror att ni kommer att bli ett nytt Väsby?

- Vi vet att vi inte kommer att kunna spela ut något lag i elitserien, men vi har tränat extremt hårt för att vi inte ska gå i fällan och inte orka genomföra hela matcherna.

Men är det inte så att ni kan åka hela säsongen och vänta på kvalserien igen?

- Det finns alltid en nödutgång för elitserielagen i och med kvalserien. Men vi ser det tvärtom. Det gäller för oss att vara med från början och ta poäng.

- Här i Mora finns en härlig hockeytradition. Intresset för laget är grymt stort och vi måste våga tro på oss själva även i elitserien, säger Marcus Eriksson.

Har vunnit TV-pucken två gånger

Patrick Kipler