Alfie: Jag kostar 1,5 miljoner kr

NHL-stjärnan vill till Frölunda – har själv kollat försäkring

HOCKEY

Att försäkra proffsen vid en lockout behöver inte äventyra elitserieklubbarnas ekonomi.

– Jag har undersökt det där och för runt 1,5 miljoner får jag en bra försäkring, säger Daniel Alfredsson till Sportbladet.

Foto: AP
dyrast Daniel Alfredsson har precis skrivit på ett femårskontrakt med Ottowa senators. Han är dyrast av alla svenska NHL-proffs att försäkra.

Ottawas lagkapten är dyrast av alla svenska NHL-proffs att försäkra.

Daniel Alfredsson skrev i somras på ett femårskontrakt med Ottawa Senators värt runt 350 miljoner kronor.

Då talades det om att det kostade otroliga 17 miljoner kronor att försäkra honom för spel i elitserien.

Lagkaptenen har själv undersökt försäkringsfrågan och kommit fram till att summan inte behöver bli så gigantisk.

– Jag har tittat på en del försäkringsbolag borta i Nordamerika och det behöver inte bli så dyrt som alla först befarade, säger Daniel Alfredsson.

Halvt försäkrad

– Kring 1,5 miljon för en säsong.

Daniel Alfredsson konstaterar att han inte är fullförsäkrad för den summan, men att han ändå får ett gott skydd.

– Skulle det bli så att jag skadade mig så allvarlig att jag tvingades lägga av får jag full ersättning. Skillnaden är att jag inte är fullförsäkrad om jag till exempel på grund av skada måste vila i en säsong, säger Alfie.

Frågan är vem som ska betala för kalaset?

– Det där måste jag och i så fall Frölunda komma överens om. Men jag tror inte det blir några problem. Det enda jag vill är att få spela ishockey om det blir en lockout, säger Daniel Alfredsson.

Han sitter med i NHLPA och tror att det inte blir någon lösning på avtalskonflikten.

Att det blir lockout.

– Det ser inte så ljust ut och jag tror inte det kommer att lösa sig. Tyvärr. Alla förhandlingar verkar resultatlösa.

Daniel Alfredsson har fortfarande inte skrivit något tillfälligt kontrakt med Frölunda, men säger att han förmodligen gör det om det blir en konflikt i Nordamerika.

Lönen inget problem

– Jag vill spela i Frölunda, men det blir i så fall några veckor in i säsongen. Har en del att göra innan jag ställer mig på isen igen, säger Alfredsson.

Kommer du att begära hög lön?

– Nja, det handlar inte om lön. Jag tror det blir det minsta problemet. Vi kommer säkert att väva ihop lönen och försäkringsfrågan på nåt sätt. Hur vet jag inte riktigt.

Frölundas ordförande Mats Ahdrian vill att spelarna själva ska fixa försäkringsfrågan innan det blir tal om att skriva kontrakt.

– Vi vill absolut inte hamna i det läget att ett av proffsen som spelar hos oss blir allvarligt skadad och sedan är försäkringsfrågan inte klar. Det om nåt kan äventyra en klubbs ekonomi, säger Ahdrian.

Förutom Daniel Alfredsson får Frölunda ytterligare förstärkningar i form av Per-Johan Axelsson, Christian Bäckman och Samuel Påhlsson.

Patrik Thornéus