”Vi har ett all star-lag”

...men Magnus Arvedson är kritisk till svensk hockey

Foto: MICKE SÖRENSEN
Spelare med rutin Magnus Arvedson är ett av Färjestads nyförvärv som tillför än mer stabilitet till laget som alltid vill nå allra längst när säsongen är över.
HOCKEY

Efter sju säsonger i NHL är Magnus Arvedson tillbaka i Sverige.

Redan innan första nedsläpp i årets elitserie kommer han med första skottsalvan.

- Jag är ruggigt negativ till hockeyn som spelas i elitserien, säger han.

Han har varit borta i NHL i sju säsonger, men behövde bara en träningsturnering för att bli kritisk till hockeyn som spelas i Sverige idag.

- Om jag passar pucken och försöker sticka så är det alltid någon som hakar upp eller håller i mig. Eller så kör de upp klubban mellan benen på dig. Det var brutalt dålig nivå på domarna i Norrtälje och jag tycker man borde titta på att införa tvådomarsystem. Det finns ju plats för ytterligare en domare på isen, säger Arvedson.

Starta debatt

Han vill ha igång en debatt om vilken typ av hockey man ska spela i Sverige – och vad som ska tillåtas på isen.

- Är det fasthållningar, hakningar, fasthållningar av klubbor man vill se? Eller vill vi se stjärnor som Jörgen Jönsson, Espen Knutsen med flera som får chans att visa vad de kan? Idag ser jag massor av grabbar som kommer ut från gymen och ser ut som berg, men de tacklar inget på isen utan åker bara och håller i, fortsätter ”Arved”.

I januari i år såg det ut att vara slutspelat för alltid för Arvedson. En korsbandsskada på höger knä tvingade honom till operation.

Bakom comebacken ligger mängder av timmar av rehab-träning.

- Knäet känns bra idag, peppar, peppar.

Och timmarna av träning fick honom att tända till på spel i Färjestad igen.

- Jag lockas av att vara med och spela med killar som ”Norda” (Peter Nordström), Jörgen (Jönsson), Matte (Mathias Johansson) och ”Högga” (Jonas Höglund) igen och se hur de beter sig i omklädningsrummet idag.

Årets Färjestad vimlar av kända namn. Sju av spelarna nar spelat NHL-hockey, ytterligare ett par har spelar farmarlagshockey i nordamerika, 17 man har A-landslagsmeriter.

Ett svenskt Rangers

Färjestad är en svensk motsvarighet till New York Rangers.

- Vi har ett all star-lag, men det gäller att alla spelare är på samma sida i boken också, säger ”Arved”.

Vad är fördelen med att ha ett lag med så mycket rutin?

- Det är klart att vissa lag kan ha respekt för oss när de kliver in på isen. Med många spelare som spelat i NHL kan vi förhoppningsvis hålla ett lite högre tempo än många andra lag också.

Finns det några svårigheter?

- Inte så länge vi visar respekt mot varandra och tränarna. Vi måste förstås ha ett grundspel och visa disciplin gentemot grundspelet. Vi får inte spela som vi gjort under vissa matcher på försäsongen, säger han kritiskt.

Krånglande rygg

Arvedson har bara kunnat spela ett fåtal av träningsmatcherna. En krånglande rygg har satt stopp för spel.

- Det kändes jättebra hela sommaren, men mot Brynäs knäckte det till i ryggen. Jag har varit så sugen på att komma igång att träna igen och risken är att jag kört lite för hårt. Jag skulle nog bara ha tränat en gång per dag i sommar...

Han kämpar mot klockan för att hinna bli spelklar till premiären. Samtidigt som han och familjen håller på att anpassa till ett liv hemma i Sverige igen efter sju år i Kanada.

- Jag önskar att många killar som drömmer om NHL får chansen att uppleva det. Det är en mycket bra livserfarenhet.

Nämn något som skiljer mellan Sverige och Kanada.

- Respekten mot varandra som människor. I Kanada är folk mycket mer trevliga och hjälpsamma mot varandra. Det är en annan attityd i Sverige, det märker du direkt när du landar på Arlanda och ber någon om hjälp med dina väskor, svarar Arvedson.

FBK — med massor av NHL-rutin

Årets Färjestadstrupp innehåller totalt 1 258 matchers NHL-erfarenhet (inklusive slutspel) fördelat på sju spelare. Ytterligare två har spelat farmarlagshockey på andra sidan atlanten.

Patrick Kipler