Proffsen räddar Dif — köper aktier

”Jag vill stödja klubben”

HOCKEY

NHL-proffs räddar Djurgårdens ekonomi.

Marcus Nilson, Marcus Ragnarsson och Jimmie Ölvestad har köpt aktier för 50 000 kronor och mer i Djurgården Hockey AB.

– Jag gör det för att stödja klubben, säger Jimmie Ölvestad.

Djurgården Hockey har några tunga ekonomiska år bakom sig. Vikande publiksiffror och införande av elitlicensen har gjort att Djurgården haft en tung kamp mot siffrorna i bokslutet.

Nu ska en nyemission i Djurgården Hockey AB se till att ekonomin blir bättre.

Priset för en aktie är 50 000 kronor och totalt utökas antalet aktier med 30 procent.

Runt 100 personer beräknas gå in som nya aktieinnehavare.

Behöver krigskassa

– Vi behöver en krigskassa för att klara av att genomföra satsningar och kunna gå in i olika evenemang. Därför gör vi nyemissionen, säger Thomas Ahlerup, vd för Djurgården Hockey AB.

För ett år sedan arrangerade Djurgården en NHL-turnering med Toronto och Färjestad. NHL krävde att Djurgården, som arrangör, kunde ställa upp med en bankgaranti på sju miljoner kronor.

Det kunde inte Djurgården och EMA-Telstar fick gå in som huvudarrangör.

Ett bakslag för Djurgården. Men i framtiden ska något liknande inte behöva inträffa.

Teckningstiden för Djurgårdsaktien går ut på torsdag och ledningen för Djurgården Hockey AB hoppas att emissionen inbringar runt 10 miljoner kronor.

– Målgruppen är människor med Djurgårdshjärtan. Det kan vara företagsledare, men även personer som finns eller har funnits runt hockeylaget.

Bland de som köpt aktien finns Håkan Södergren, Marcus Nilson, Marcus Ragnarsson, Patric Kjellberg och Jimmie Ölvestad. Mats Sundin har också fått en förfrågan att gå in med kapital i Djurgården, men han har tackat nej.

”En engångsgrej”

– Jag är vanligtvis ingen aktiehandlare. Det här är en engångsgrej. Jag vill stödja Djurgården och ser det som en kul grej, säger Jimmie Ölvestad.

Med kapitalet från nyemissionen hoppas Djurgården att man kan lägga en stabil ekonomisk grund.

– Kan Djurgården Hockey AB gå bra gynnar det hockeyföreningen på så sätt att licensavgiften ökar. I dag betalar Djurgården Hockey AB 4,5 miljoner till föreningen för att få nyttja namnet Djurgården och förhoppningsvis kan den summan bli avsevärt mer i framtiden, säger Thomas Ahlerup.

I dag kan endast ett fåtal utvalda köpa Djurgårdsaktien, men i framtiden finns planer på att supportrar även ska kunna köpa aktien.

– Ja, det är målsättningen, säger Djurgårdens ordförande Mats Larsson.

Tomas Ros