- Jag kommer inte att dominera

Peter Forsberg om comebacken i elitserien, de hårda kraven och drömmen om ett SM-guld

Foto: HÅKAN NORDSTRÖM
hemma igen I går blev officiellt, Peter Forsberg är tillbaka i den elitserie han lämnade 1995. Världens främste ishockeyspelare har skrivit på ett ettårskontrakt med Modo. Men själv tonar han ned förväntningarna. "Jag kommer ha svårt att dominera", säger han.
HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Modo kan ta ned Peter Forsbergs tröja från taket.

Världens bäste hockeyspelare är tillbaka i elitserien.

I en intervju med Sportbladet berättar han om comebacken i elitserien, Tre Kronor och pressen han känner inför säsongen.

- Jag kommer ha svårt att dominera, säger han.

11.30 i Kempehallens pub i går.

Presskonferens.

Peter Forsberg, 31, glider in framför en förhållandevis liten grupp av journalister.

Det som varit på gång i ett halvår blir offentligt - Peter Forsberg spelar hela säsongen för Modo Hockey.

Världens bäste hockeyspelare i elitserien.

En dröm tidigare, verklighet nu.

Varför väljer du att spela i elitserien?

- Det är ett beslut som vuxit fram under en lång tid. Sedan kom det här med lockouten i NHL och då gick det snabbt att bestämma sig. Jag väljer att spela hela säsongen i Modo av lojalitetssjäl. Det skulle kännas fel att lämna laget mitt under säsongen om lockouten skulle upphöra.

När bestämde du dig?

- I onsdags, när det blev helt klart med NHL-lockouten, bestämde jag mig. Jag har även meddelat Colorado Avalanche mitt beslut.

"Hoppas lockouten tar slut"

Är det slutspelat i NHL för din del nu?

- Jag trivdes bra i NHL och Colorado. Men nu vet man ingenting vad som händer därborta. Det finns experter som säger att lockouten kan vara även över nästa säsong också och då är det svårt att svara på om man kommer spela i NHL igen. Jag hoppas lockouten tar slut. Då finns chansen att jag är där nästa säsong.

Peter Forsberg kommer vara den mest namnkunniga spelare i elitserien i vinter. Många tror att han ska kunna åka omkring på en skridsko och göra som han vill.

"Det är annorlunda nu"

Men inte Forsberg själv.

- Nej, jag kommer ha svårt att dominera. Elitserien har blivit bättre och just nu är jag inte i form. Sedan har vi alla lockoutspelare som förbättrar elitserien. Jag hoppas att Modofansen har överseende med mig ett tag. Jag vet att de kan vara hårda och kritiska om det går dåligt.

Kommer du att känna en press på dig?

- Ja, det kommer jag. Det är inte lätt att komma tillbaka efter tio år. Elitserien är tuffare. Det är annorlunda nu.

Hur hårt tog du debaclet i World Cup?

- Det var jobbigt och jag är missnöjd med min egen insats i turneringen. Jag var inte bra. Jag åkte till Spanien efter vi blivit utslagna och kopplade bort allt. Nu är jag revanschsugen.

Ställer du upp i VM?

- Jag har bara tackat nej till Tre Kronor en gång tidigare. Som jag känner mig nu vill jag spela i VM. Men landslagsturneringarna i november och december är jag mer tveksam till. VM vore en bra chans för många av oss till revansch för World Cup.

I och med att Peter Forsberg och en rad lockout-spelare kör med Modo i vinter seglar laget upp som favoriter.

Kan något lag stoppa Modo från att ta guld?

- Det vet jag inte. Vi har ett bra lag, oavsett NHL-lockouten. Mattias Timander, Tommy Salo, Per Svartvadet och Andreas Salomonsson spelar hela säsongen och det är en bra grund. Vi siktar på SM-guld. Jag tror att fem, sex lag kan vara med i toppen och det blir nog hårt om vem som tar guldet. Men jag skulle värdera ett SM-guld med Modo mycket högt.

Mest pengar = störst hot

Vilka lag blir de främsta utmanarna till Modo?

- Det är nog lagen med mest pengar. Linköping, HV 71, Frölunda, Djurgården och Färjestad. Ett lag som jag tror får det tungt är Mora.

Blir det en otrolig omställning för dig, från lyxflyg, fina middagar och femstjärniga hotell i NHL till ödsliga Sverige med långa bussresor och pasta i folielådor?

- Nej, jag störs inte alls av att komma hem halvtvå på natten efter en bussresa från Luleå och tvingas packa upp trunken. Jag har inte blivit bortskämd under tiden i NHL. Jag gillar elitserielivet bra faktiskt.

Vad är det som gör att du hellre bor i lilla Örnsköldsvik än i Colorado exempelvis.

- Jag gillar Örnsköldsvik. När jag först åkte till NHL trodde jag att det skulle bli något eller några år därborta och sedan kunde jag flytta hem.

- Nu har det gått tio år och jag har alltid haft en viss hemlängtan. Jag har alltid blivit bra behandlad här. Jag kan gå på stan och det är ingen som bryr sig - det är skönt.

Modo har en massa spelare som varit i NHL senaste tiden.

Markus Näslund, tvillingarna Sedin, Mattias Timander, Hans Jonsson, Per Svartvadet, Andreas Salomonsson, Niklas Sundström, Mattias Weinhandl och så då Forsberg.

"Verkligen full jackpot"

De har pratat om att någon gång spela tillsammans i Modo igen.

- Fast att det skulle bli så här trodde nog ingen. Nu är det verkligen full jackpot. Det är otroligt kul och mer än någon annan räknat med.

Under hela presskonferensen är Forsberg glad och charmig. Buttre Forsberg är bortblåst.

Trots ömmande fötter och en elitseriepremiär som är alldeles för nära ser han ut att njuta av livet och att vara tillbaka i Modo.

Han har tyckt att den senaste tiden varit arbetsamt ned påtryckningar från media och hockeyfans. Alla har ställt samma fråga - spelar du i Modo i vinter?

- Just den biten har varit jobbig. Dessvärre har jag dragit ut på tiden med att komma med mitt beslut. Jag hoppas att folk har förståelse för att det här varit en stor sak för mig.

Han är även glad över att kunna ägna mer tid åt vänner och hobbys som bland annat trav.

- Jag är delägare i fem travhästar. Vi hade sex hästar tidigare, men tvingades att avliva en av dem. Det är mycket lättare att följa travet när man bor i Örnsköldsvik.

Peter Forsberg är glad. Modo likaså.

Troligtvis känner hela Hockeysverige samma sak.

Peter Forsberg i elitserien - drömmen har blivit sann.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM