Lasse Anrell: Proppa Foppa och Psyka Salo - årets motto

HOCKEY

GÄVLE

Det blev precis så dramatiskt och bra och upphetsande som man kunde hoppas när Peter Forsberg och de andra i stora starka Modo kom tillbaka till Elitserien.

Nu har alla något att älska.

Nu har alla något att hata.

Nu har alla något att håna.

Det var nästan för bra.

Tommy Salo gjorde en Salo. Ja, verkligen. Han tappade en puck, ett högt skott från Brynäs Mikael Lind, och man tog sig för pannan men till skillnad från i Tre Kronor kom det en liten Sedinare och slog bort pucken bakom Salo.

Tommy Salo var, bortsett från det, en av isens bästa. Han räddade Modo långa stunder med ett lugnt och metodiskt spel i målet. Räddade flera frilägen genom att göra sig stor. Matchen i går var hans stora comeback i svensk hockey.

Men framförallt lyckades han hetsa upp hemmapubliken i Gävle som skrek saker som:

Vi vill se Salo hoppa.

Eller till melodin Broder Jakob:

Tommy Salo, sover du, ser du inte pucken, bakom dej.

Elakt och ganska fyndigt, men Salo besegrade hånfullheterna och det är naturligtvis så här det blir i vinter; hånad på bortaplan, älskad - sannolikt - på hemmaplan. Spelar han så här kommer han att vara Modos viktigaste spelare och en av Elitseriens bästa målvakter. Elitserien behöver såna som Salo. På alla sätt.

Och där fanns Peter Forsberg som Gävlepubliken också försökte psyka.

Fröken Forsberg, var en av ramsorna. Den brukar förbehållas Elitseriens bästa spelare. Tidigare är det mest Jörgen Jönsson som fått den. Nu har Foppa ärvt den.

En säsong - på 60 minuter

Foppas match blev som en hel säsong - på 60 minuter. Han började med att slå felpass efter felpass. Sen gjorde han det där fantastiska målet där han åkte in i zonen och sköt ett stenhårt skott från ena tekningscirkeln - rakt upp i krysset. Strålande. Kanske var det ett mål som föddes i Foppas egen frustration över att inte vara särskilt bra. Kanske har han tränat skott extra när han haft ont i magen och fötterna.

Sen spelade han dessutom bättre men lyckades hamna i slagsmål med Brynäs Mikko Kuparinen och i utvisningen efter det gjorde Brynäs 3-2.

Men framförallt hamnade han riktigt i skiten när han på slutet hjälpte Henrik Malmström lite med ett byte och puffade honom diskret mot båset - vilket ledde till att Brynäs skåning hamnade i båskanten och föll ihop till synes livlös.

Foppa fick lämna isen efter det. Malmström fick beröm. Brynäs tränare skrek som ett besatt på domarna. Efteråt sa han sig knappt ha sett (!) händelsen. Foppa åkte ut ur arenan medan folk kastade saker på honom. Skandal? Ja, en liten. Domartabbe? Ja, en liten.

Foppa gnällde inte

Foppa och hans pappa Kent var proffsiga efteråt. De gnällde inte utan sa bara med skeva leenden att det var skönt att Malmström inte blev svårt skadad. Skadad? Herregud, han fick väl en extra lyxig spahelg Caesars palats i Gävle som belöning. Grattis till det Malmström.

Foppa var dålig i inledning men sen blev han ganska bra. Vi fick se hans överlägsna klubbteknik och det vara millimeter som skilde honom från några assistpoäng. Magin var mycket nära. Den är inte där än men det fanns i alla fall antydningar. Foppa i går var bättre än Foppa i World Cup. Men det var å andra sidan Henrik Malmström också. Så det kanske inte säger så mycket.

Men framförallt höjde han adrenalinnivån hos motståndare - och publik. Några - som Mikko Kuparinen - lekte leken Proppa Foppa. Andra - som Tommy Sjödin - försökte trycka ut honom genom sargen. Andra nöjde sig med att bara bli bortfintade.

Modo har två hatkärleksobjekt för motståndarna. Det är nåt som Elitserien saknat ända sen Ulf Sterners, Mats Lusths och Anders Broströms glansdagar.

Proppa Foppa och Psyka Salo - det blir årets motton i Elitserien. Det blir hur kul som helst.

Men Foppa och Salo i alla ära - den här kvällen var bröderna Sedins.

Kvällens stora magi var varje byte med Henrik och Daniel och Mattias Weinhandl. Det var en ren känsla av déjà vu varje gång de var inne på isen. Det var som år 2000 och SM-finalerna här i Gävle och det var screeningar och total rörelse när det såg ut att gå så sakta - men det fanns inte en motståndare som hängde med.

Stor hockeykonst

Jag älskade varje sekund, det är bara att kapitulera. Det var stor hockeykonst och gamla hederliga Linje 19 - som väl blivit Linje 23 nu - kommer att vara totalt överlägsna varje match så länge de är kvar.

- Det här var samma gamla Elitserie, sa Foppa efter matchen. Kanske inte ändå. På hans tid fanns inte bröderna Sedin. Nu finns de. Det här är deras säsong också...

Brynäs, till slut, var klart bättre än väntat. Andreas Dackell och Tommy Sjödin var giganter i ett bra lag. Brynäs blir ett stabilt mittenlag.

Lasse Anrell