Ge oss mer show och nerv, Frölunda

Sportbladets Thomas Tynander: Var fanns glöden kring den heta hemmapremiären

HOCKEY

Det glimrar av NHL-stjärnor i elitserien och hockey har aldrig varit hetare i september.

Men någon glömde berätta det för Frölunda.

Premiären i Scandinavium var showen som glömdes bort.

Frölunda vann premiären trots att Linköping var bättre och efteråt var båda lagen hyggligt nöjda med det som presterats. Med all rätt.

Men var drygt elva tusen i publiken nöjda? Jag saknade en hel del.

Var fanns showen?

Var fanns glöden kring den heta hemmapremiären?

Varför fick vi inte se NHL-killarna komma in en och en, ensamma i spotlights, inför ett nedsläckt Scandinavium? Varför presenterades inte nye tränaren Stephan "Lillis" Lundh? I en premiär hade det till och med varit på sin plats att presentera samtliga spelare i truppen, en efter en, i ett högt tempo i spotlights. "Årets Roooookie 2004, nummer 21, Loui Eeeeeriksson..."

Frölunda hade till och med kunnat hälsa Linköpings Magnus Johansson och Kristian Huselius välkomna tillbaka. De ägde ju Göteborg innan de blev proffs.

Borde varit värd en extra hyllning

Jag hade gillat om arrangörerna efter matchen släckt ner lite på nytt och ropat in Peter Högardh, som ju avgjorde med ett läckert solomål och därför var väl värd en extra hyllning av den mäktiga hemmapubliken.

Det måste bli mer show kring en elitseriematch 2004/05. Det gör inget om det kostar några extra minuter, publiken skulle älska det. När NHL nu släckt lyset och många ögon riktas mot elitserien krävs det att arrangörerna inte nöjer sig med att trampa i gamla spår utan försöker anamma lite av det drag som gör hockeyn till så stor underhållning i bland annat USA och Kanada. Hockey är känslor och det gäller att engagera publiken genom att skapa nerv som kanske även smittar av sig på spelarna.

Elitserien i höst kan bli den bästa någonsin, kanske till och med världens bästa hockeyliga.

Det måste synas bättre i inramningen.

39 skott på mål av Linköping och det var länge sedan vi såg Frölunda så tillbakapressade i Scandinavium. Linköping har något på gång och något säger mig att femman med Tallinder-Johansson och Huselius-Morrison-Knuble befinner sig i stormens öga när det mullrar som mest över Östergötland.

Kanske skulle Frölunda och andra elitklubbar locka över lockoutade matcharrangörer från NHL?

Lockouten, förresten, tycker jag mest låter som rika och envisa killar bråkar med andra rika och envisa killar och allt handlar om hur båda parter vill ha mer.

Men oss kvittar det förstås, det svenska vintermörkret lär aldrig bli lika ljust som den här hockeysäsongen. Om nu arrangörerna bara tar tillvara på produkten de säljer.

Thomas Tynander