Chara till Färjestad

Stjärnor från NHL fortsätter att strömma in

HOCKEY

Göteborg

Fredagen var sista dagen för övergången i elitserien och stjärnor från NHL fortsätter att strömma in.

Färjestad gjorde det tyngsta nyförvärvet i jättebacken Zdeno Chara.

- Han har förutsättning att bli en av seriens absolut bästa backar, säger sportchefen Håkan Loob till TT.

JÄTTEN Slovakiske jättebacken Zdeno Chara tar hand om Tre Kronors Samuel Påhlsson.

Efter fredagen stänger övergångsfönstret i elitserien, det är bara öppet under ytterligare tre perioder under ishockeysäsongen: 8-14 november, 15-21 december samt 24-31 januari. Därför rådde febril aktivitet i flera klubbar under fredagen.

Även i Färjestad, som länge tvekade om att ta i några spelare under NHL-konflikten.

- Vi vacklade länge, men gjorde till slut bedömningen att vi också skulle förstärka eftersom vi tror att konflikten kan bli långvarig. Och vi är mycket nöjd med de två backar som vi tagit, säger Håkan Loob.

För någon dag sedan gjorde Loob klart med Montreal Canadiens All Star-backen Sheldon Souray, men förvärvet av Chara är ännu bättre.

- Det blev klart nu på fredagsmorgonen och vi är mycket nöjda. Det kommer att bli oerhört spännande att se Chara i elitserien, han har tidigare bevisat att han håller hög klass både på stor och liten rink, säger Håkan Loob till TT.

Slovaken Chara, som är 206 cm lång och 117 kg tung, var förra säsongen en av tre som nominerades till priset som NHL:s bäste back. Under World Cup var han Slovakiens absolut bäste back.

- Men han fick en smäll under World Cup och behöver vila. Han kommer förmodligen till Karlstad omkring 15-20 oktober, säger Håkan Loob.

Salo till Frölunda

Även Frölunda var under fredagen i färd med att värva World Cup-backar. Den 30-årige backen Sami Salo blev klar under fredagen.

- Sami Salo var Finlands klart bästa back under World Cup-slutspelet nyligen och en av hela turneringens allra bästa backar. Han har varit en av NHL:s mest framgångsrika backar de senaste två åren, så det här är en jätteförstärkning för oss, säger Mats Ahdrian klubbdirektör för Frölunda Indians.

- Sami Salo är en spelare av yttersta världsklass som kommer att betyda mycket för både bredden och toppen i truppen, säger Stephan Lundh, Frölundas tränare.

Finländaren har spelat 348 matcher i NHL. Han värvades från finländska Jokerit till Ottawa för några år sedan, men har under de två senaste säsongerna tillhört Vancouver.

Även HV 71 var intresserat av att få Sami Salo i sin trupp. Frölunda förlorade onsdagens elitseriematch, men vann dragkampen om den finländske stjärnan, som är 192 centimeter lång och väger 98 kilo.

- Jag har bara hört gott om Frölunda Publiken lär vara fantastisk i Scandinavium, säger Sami Salo i ett pressmeddelande.

Finländaren kommer att debutera i Frölunda Indians under oktober månad. Om och när NHL-konflikten blir löst, så har Sami Salo enligt kontraktet med Indians, rätt att återvända till Vancouver.

Johan Lindström får inte plats i Linköpings spelartrupp under NHL-konflikten. Forwarden lånas nu ut till Hammarbys allsvenska ishockeylag.

– Johan behöver matchträning. Detta är en bra lösning för samtliga parter, kommenterar LHC:s sportchef Johan Hemlin i ett pressmeddelande.

Låneperioden gäller till den 8 november, då nästa transferfönster öppnas.

Modo är det lag i elitserien som fått hem mest NHL-stjärnor. Det gör att klubbens danske forward Morten Green nu lånas ut till allsvenska Rögle.

– Som en följd av att vi tagit in tre ”lockoutade” NHL-spelare på forwardsplatsen så tvingas vi till en utlåning av spelare och i det här fallet Morten Green, säger Modos klubbdirektör Bengt Hedin i ett pressmeddelande.

– Green kommer i första hand fram till att ”transferfönstret” öppnar igen i november vara utlånad till Rögle.

Jokela till Leksand

En annan finländare i rörelse är målvakten Antti Jokela. När landsmannen och stjärnkeepern Miikka Kiprusoff blev klar för Timrå valde Jokela att flytta till Leksand. Jokela, som stod i Timrås elitseriepremiär (0-5 mot Luleå), har ett korttidskontrakt med dalaklubben.

- Vi har kontrakterat Antti Jokela fram till transferfönstret i december för att säkra upp utifall vi skulle få någon målvaktsskada, kommenterar sportchef Anders "Masken" Carlsson.

Ett annat allsvenskt lag som förstärker är Rögle. På fredagen gjorde Ängelholmsklubben klart med Byron Ritchie, 27-årige center från Stanley Cup-finalisten Calgary. Ritchie, som nyligen signerade ett treårsavtal med Calgary, har gjort 144 NHL-matcher och har spelat för både Carolina och Florida.

Lars Markusson/TT