Skatt - inget hinder i Modo

"Vi är för unga för att ha någon förmögenhet"

1 av 2
Weinhandl - inte rik - än.
HOCKEY

Förmögenhetsskatten kan tvinga bort svenska NHL-spelare från elitserien - mitt under säsongen. Men det är inget Modo behöver frukta.

- Vi är för unga för att ha någon förmögenhet, säger Mattias Weinhandl, 24.

För några dagar sedan berättade NHL-stjärnan Daniel Alfredsson att han inte tänker spela i Frölunda

förrän tidigast efter nyår.

Anledningen: om han stannar i Sverige över 183 dagar tvingas han betala förmögenhetsskatt, i dag 1,5 procent, på hela sin samlade förmögenhet.

- I slutändan kan det bli så att de svenska spelarna tvingas spela utomlands, varnade Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

När transerfönstret stängdes natten till lördagen hade 21 svenska lockoutspelare gjort sig klara för spel i elitserien.

Det kan bli en kostsam affär - för spelarna.

- För de som har spelat tio säsonger i NHL kan det bli väldigt mycket pengar att betala, säger Mattias Weinhandl, 24, till vardags i New York Islanders.

Weinhandls Modo är det elitserielag som har flest lockoutspelare, hela fem stycken. Men enligt Weinhandl är det ingen risk att spelarna drar mitt under säsongen på grund av skatteregler.

- Jag, bröderna Sedin och Pierre Hedin är så unga att vi inte har hunnit skrapa ihop någon förmögenhet. Jag har bara spelat i NHL i två säsonger, säger Weinhandl.

Du stannar säsongen ut?

- Ja, absolut. Jag har inte ens kollat upp hur mycket jag måste betala, men visst stannar jag. Det skulle kännas dumt att dra mitt under säsongen.

Emil Karlsson